<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Google tapte mot Sonos

Helt siden Google lanserte smart-høyttalere har Sonos og Google vært i flere juridiske basketak. Den seneste saken ble akkurat vunnet av Sonos.

Publisert 9. jan. 2022 kl. 16.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 315 ord
FORNØYD: Sonos-sjef Patrick Spence har mye å være glad for i dag.  Foto: Bloomberg

Sonos har over en lengre periode beskyldt Google for å bruke patentert nettverksteknologi på sine systemer. 

Sonos vant nylig saken som dreide seg om fem patenterte teknologier, og Google kan ikke lenger importere maskinvare som bruker disse teknologiene til USA, skriver The New York Times. 

Den endelige kjennelsen fra USAs internasjonale handelskommisjon, et kvasi-rettslig organ som avgjør handelssaker og kan blokkere import av varer som bryter patenter, avslutter en toårig etterforskning av åndsverkskonflikten.

60 dager

Teknologien som Sonos skal ha patentert dreier seg for det meste om nettverksstyring og samhandling mellom flere enheter samtidig. Dette er teknologier som er sentralt i brukeropplevelsen og vil gjøre Google-produktene til noe annet enn de er i dag. 

Det er flere produkter som tar i bruk Sonos-patentert teknologi: Google Home Smart høyttalere, Pixel-telefoner, Chromebooker og Chromecast.

ULOVLIG TEKNOLOGI: Google Home høyttaler. Foto: Google

Derimot har Google fått 60 dager på å rydde opp, og selskapet lover kundene sine en uendret hverdag.

– Vi vil søke ytterligere gjennomgang og fortsette å forsvare oss mot Sonos sine useriøse påstander om vårt partnerskap og intellektuelle eiendom, sa José Castañeda, en talsperson fra Google, i en uttalelse.

Om hvorvidt høyttalerne fra Google vil bli mindre enkle å bruke gjenstår å se, men det lover ikke godt. Trolig vil blant annet funksjonen som lar deg styre volum på flere høyttalere samtidig ikke lenger være tilgjengelig. 

Sjelden seier

Kommisjonen slo fast at Google hadde brutt Tariff Act of 1930, som har som mål å forhindre urettferdig konkurranse gjennom handlinger som import av produkter som krenker amerikanske patenter, varemerker eller opphavsrett. Kommisjonen utstedte også en stans-og-avstå-ordre mot Google.

– Vi setter pris på at I.T.C. (USAs internasjonale handelskommisjon) har definitivt validert de fem Sonos-patentene det dreier seg om i denne saken og avgjort utvetydig at Google krenker alle fem. Dette er en overordnet seier som er uovertruffen sjelden i patentsaker, sa Eddie Lazarus, juridisk direktør i Sonos, i en uttalelse.