<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordkoreanere stjal 3,5 milliarder

Hackere koblet til den lukkede kommuniststaten har stjålet enorme summer med kryptovaluta i året som har gått, viser ny rapport.

Publisert 16. jan. 2022 kl. 13.16
Oppdatert 16. jan. 2022 klokken 14.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 421 ord
TOPPSJEFEN: Etterretningsorganisasjoner mener Nord-Koreas leder Kim Jong-un kan ha iverksatt et nasjonalt program for å sikre landet inntekter gjennom hvitvasking av stjålne kryptovalutaer. Foto: DREAMSTIME

Bankranernes tid er snart forbi. I dag lopper kriminelle datakyndige finansinstitusjoner og plattformer hvor brukere kjøper, selger, veksle og oppbevarer kryptovaluta.

Summene som skifter eiere gjennom disse digitale leddene er enorme og økende. Og der det finnes penger, dukker også kriminelle opp.

Milliardkupp

Ifølge det amerikanske selskapet Chainalysis, som utvikler verktøy for å spore digitale transaksjoner i kryptomarkedet, klarte hackere med forbindelse til Nord-Korea å stjele kryptovalutaer verdt rundt 400 millioner dollar i 2021. Det tilsvarer 3,5 milliarder norske kroner.

Det skal ha skjedd gjennom syv større angrep mot plattformer hvor kryptovaluta handles, oppbevares og veksles.

Ifølge Chainalysis var summene hackerne har kommet seg unna med, 40 prosent høyere enn i 2020. Antallet angrep har også økt litt.

Laber bitcoin-interesse

Selskapet har siden 2017 analysert tyverier av kryptovalutaer som kan kobles til regimet i Nord-Korea. Tidligere var det bitcoin som var hackernes favorittvaluta, men nå er det ethereum, ifølge en rapport som er offentliggjort.

58 prosent av valutaene som ble stjålet i fjor var ethereum, mens 20 prosent var bitcoin.

Chainalysis har utviklet verktøy for å spore transaksjoner av ti ulike kryptovalutaer.

Selskapet ser at digitale valutaer som blir stjålet blir hvitvasket gjennom flere ledd og i ulike kryptovaluter, før de blir innløst og utbetalt i kontanter i asiatiske land.

Sitter på gjerdet

Selv om mye av kryptovalutaene er realisert til kontanter, så sitter nordkoreanske interesser fortsatt på betydelige verdier i kryptomidler som ennå ikke er hvitvasket. Anslagsvis skal kommuniststaten kontrollere kryptovalutaer verdt 170 millioner dollar som fortsatt er «svarte».

Hvorfor hackerne venter med å veksle de digitale valutaene i kontanter, skyldes trolig at jo lenger tid som går fra tyveriet ble gjennomført, jo lettere er det å gå under politietterforskernes radar.

Det skjer nemlig stadig nye angrep, og jo ferskere sporene er, jo enklere er det å bli avslørt.

Japanere rammet

Et av tyveriene man mener Nord-Korea står bak, skjedde i august i fjor. Da ble den japanske kryptoplattformen Liquid hacket. Verdier for 92 millioner dollar i ulike kryptoverdier forsvant fra kunders digitale lommebøker.

Chainalysis har sporet kryptovalutaene etter angrepet. De ble raskt sendt videre til andre plattformer hvor de ble vekslet inn i en rekke digitale valutaer, før samme øvelse ble gjennomført flere ganger.

Målet med de mange vekslingene er å gjøre det vanskelig å spore opp midlene og hvem som står bak tyveriene.

Selskapet Chainalysis ønsker å styrke oppslutningen om digitale valutaer som naturlige betalingsmidler. For å få til det, må det finnes gode metoder og verktøy for å spore og identifisere illegale transaksjoner av kryptovalutaer.