<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gjorde milliarddeal midt under børsuro

Erik Bakstad har gjort IT-selskapet Ardoq til et milliardeventyr. Nå har selskapet hentet 1,1 milliard kroner fra blant annet EQT Growth – uten å bruke meglerhus.

  Publisert 8. mars 2022 kl. 21.01
  Oppdatert 11. mars 2022 klokken 10.47
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 869 ord
  KRAFTIG VEKST: Ardroq økte de årlig gjentakende inntektene med 78 prosent i fjor. Her representert ved daglig leder og gründer Erik Bakstad (t.v.) og styreleder Haakon Jensen. Foto: Iván Kverme

  «Jeg har sett på noen selskaper opp gjennom årene, og dette er spesielt. Dette selskapet har de peneste vekstgrafene jeg har sett», sa styreleder Haakon Jensen til Finansavisen for en måned siden, og viste til IT-selskapet Ardoq's vekst i årlige gjentakende inntekter (ARR). 

  Midt under Ukraina-krigen og et svært urolig kapitalmarked, spesielt for vekstselskaper, har Ardoq nå gjort en serie D-investeringsrunde på 125 millioner dollar, tilsvarende over 1,1 milliarder kroner.

  Runden ble ledet av EQT Growth, som er vekstfondet til det globale oppkjøpsfondet EQT. Inn på eiersiden kommer også det London-baserte vekstfondet One Peak Partners.

  Kapitalinnhentingen til det Oslo-baserte SaaS (Programvare som en tjeneste)-selskapet er blant de fem største private kapitalrundene gjennomført av en norsk teknologibedrift noensinne.

  Prises til over 3 mrd.

  Ardoqs forretningsmodell handler om å hjelpe bedrifter med kontinuerlig, lønnsom transformasjon ved hjelp av virksomhetsarkitektur.

  Etter det Finansavisen erfarer ble prisingen satt til i overkant av 3 milliarder kroner etter penger.

  – Sammen med noen av Norges ledende engleinvestorer, ventureinvestorer og family offices, har Erik og teamet levert bedre enn det våre ambisiøse vekstplaner tilsa. Vi er stolte av å kunne ønske EQT Growth og One Peak velkommen som partner i Ardoqs neste etappe, sier Haakon Jensen.

  Han er tidligere sjef i Investinor, og har de seneste tre årene vært adm. direktør i BOS Kapital, som er investeringsarmen i Bertel O. Steen-konsernet.

  BOS Kapital kom inn på eiersiden tilbake i en emisjonsrunde i juli 2020, og bidro med ytterligere kapital i forrige emisjon for ett år siden. Da var prislappen betydelig lavere.

  Hentet penger uten meglerhus

  Når man skal hente mye penger er det vanlig å bruke finansielle rådgivere. Det som var spesielt med denne transaksjonen var at Ardoq gjorde kapitalinnhentingen på egenhånd, kun med hjelp fra advokater i BAHR.

  – Det var en veldig viktig og riktig vurdering for oss. Over tid har Ardoq blitt kontaktet av en rekke store profesjonelle fond og vi visste at interessen var sterk. En kapitalinnhentingsprosess er ofte tidkrevende og vi ønsket å gjøre den så effektiv som mulig, sier Jensen.

  Han har lang erfaring med transaksjoner i kapitalmarkedet, og har tidligere jobbet i Pareto Securities, Bain, Orkla og Argentum.

  – Når vi kjørte prosessen selv fikk vi også veldig tett kontakt med investorene selv og det er en fordel. Teamet i Ardoq er veldig sterkt og vi var opptatt av å finne en god partner som teamet ønsket å jobbe med og som kunne stille opp med betydelig mer enn bare kapital, sier styrelederen.

  AKSJONÆR: Geir Førre er gjennom Firda blant de største eierne i Ardoq. foto: NTB

  Mange kjente kunder

  Ardoq ble grunnlagt i 2013 av Magnulf Pilskog og Erik Bakstad, og har hovedkontor i Oslo. Det er i dag 170 ansatte lokalisert i Oslo, København, London og New York.

  Selskapet har en global kundebase som inkluderer navn som Carlsberg, Condé Nast og USAs nasjonale kommunikasjonstilsyn (FCC). I tillegg har selskapet en rekke norske kunder innenfor privat og offentlig sektor som Tine, Elkjøp og Schibsted.

  Ardoqs plattform fungerer som en digital tvilling av kundenes organisasjon og IT landskap, noe som forbedrer kundenes digitale transformasjon i en verden med økende IT-kompleksitet, overgang til skyen og stadig flatere organisasjonsstrukturer hvor kompetansen og eierskap til teknologien sitter ute i organisasjonen.

  – Pengene fra emisjonen gjør at vi får muligheten til å investere i teknologiplattformen, drive med produktutvikling, markedsføring, internasjonalisering og rekruttering. Det er en fordel å hente penger før man virkelig trenger det, sier gründer og daglig leder Erik Bakstad.

  Kraftig vekst

  For nettopp vekst koster penger. Ardoq har ingen planer om å tjene penger med det første og selskapet går med store underskudd.

  – Det koster penger å bygge opp ett SaaS-selskap. Vi skal ta markedsandeler og investere i økt salgsapparat. I dag er det kommersielle teamet på 40–50 personer, sier Bakstad.

  Innenfor SaaS-selskaper er det årlige gjentakende inntekter (ARR) som investorene fokuserer på. Ved utgangen av fjerde kvartal var ARR-basen på 12,7 millioner dollar, tilsvarende 114 millioner kroner.

  – I 2021 økte ARR-basen med 78 prosent. Vi har ambisjoner om å fortsette den sterke veksten, men med høyere base blir det stadig mer krevende å opprettholde samme veksttakt. Jeg er overbevist om at vi har den beste plattformen i markedet, sier Ardoq-sjefen.

  GÅR INN: EQT Growth blir største aksjonær. Her representert ved partner Victor Englesson. foto: EQT

  Ingen børsplaner enda

  Før transaksjonen var Geir Førres investeringsselskapet Firda største aksjonær, etterfulgt av det Magnus Carlsen-tilknyttede risikofondet Idékapital. Av andre kjente investorer finner man venturefondet Norselab, Grunde Eriksens Altitude Capital og Aksel Lund Svindal, som for øvrig er observatør i styret.

  STYREOBSERVATØR: Aksel Lund Svindal er både aksjonær og styreobservatør i Ardoq. foto: NTB

  Nå blir EQT Growth største aksjonær. Ifølge EQT Growth-partner Victor Englesson er fondet svært selektive og har vurdert over 1.000 selskaper og «bare» gjort syv investeringer.

  – EQT Growth ønsker å samarbeide med lidenskapelige gründere og lederteam i innovative teknologiselskaper. Selskapene må være eksponert mot de store megatrendene i samfunnet og ha potensial for global suksess. Ardoq krysser av alle disse boksene: Erik og teamet hans har bygget Ardoq som et av verdens ledende system for virksomhetsarkitektur. Ardoq har en unik posisjon i et raskt voksende marked som allerede har en størrelse på over 3 milliarder dollar globalt, sier han.

  – Vurderer dere å gå på børs?

  – Det er ikke aktuelt i nærmeste fremtid. Nå skal vi fokusere på å gjennomføre verdiskapende grep slik at Ardoq kan oppnå sitt fulle potensiale, sier Englesson.