<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Cognite-sjefen går av – Aker hyrer inn amerikaner

Seks år etter at IT-gründer John Markus Lervik, Kjell Inge Røkke og Aker-sjef Øyvind Eriksen etablerte Cognite, er det duket for lederbytte. Aker hyrer inn amerikaner.

  Publisert 4. apr. 2022 kl. 14.00
  Oppdatert 4. apr. 2022 klokken 16.27
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 802 ord
  20220404 Vb Cognite

  Teknologiselskapet Cognite kunne før sommeren i fjor feire gjennombruddet som enhjørning, som første bedrift i Norge.

  Etter å ha hentet 150 millioner dollar til i en emisjon fra venturefondet TCV bikket verdsettelsen av selskapet nemlig over den symbolske grensen på en milliard dollar.

  Under ett år senere er det klart at det nå blir endringer i toppen. Gründer og konsernsjef John Markus Lervik trer nemlig til side og går over i jobben som strategidirektør. 

  Han skal også bistå Aker i andre teknologisatsinger.

  Inn kommer Girish Rishi, som er hentet fra USA der han frem til februar var konsernsjef for teknologiselskapet Blue Yonder – et selskap som lager løsninger for styring av verdi- og leveransekjeder. 

  Han har tidligere bakgrunn fra Tyco, Motorola og Symbol Technologies.

  Trives aller best som gründer

  – Vi vokser veldig raskt og mulighetene ute i verden vokser veldig raskt. Vi begynner å bli et stort selskap og ganske komplekst. Det er den ene siden av dette. På den andre siden ser vi også store muligheter i USA. For å vokse til det neste nivået mener jeg vi må få inn en amerikaner, ikke bare for å lykkes i USA, men også i verden, sier John Markus Lervik om hvorfor han ønsker å tre til side.

  – Dette gjør også at jeg kan bruke tiden min mer fokusert på de tingene jeg er mest opptatt av, og forhåpentligvis ganske god på, og det er forretningsutvikling, strategiske allianser og strategi, fortsetter han.

  – Handler dette om at du føler deg mer som en utvikler og gründer enn en toppleder? 

  – Ja, det handler nok om at jeg føler meg mer hjemme der, sier Lervik.

  Aker-sjef og styreleder i Cognite, Øyvind Eriksen, bekrefter også at Lervik helt siden starten i 2016 har hatt et ønske om å lede selskapet i en gitt periode.

  Vil ha industrien på nett

  John Markus Lervik slo seg opp på Fast Search and Transfer og har lenge fulgt digitaliseringen innenfor konsumrettede bruksområder. I de siste årene har det vært industri han har vært fokusert på.

  Cognite spesialiserer seg på løsninger innenfor industriell digitalisering og med sin dataplattform Cognite Data Fusion hjelper selskapet alt fra oljeplattformer til kraftverk og industri til å overvåke, analysere og forbedre prosessene sine.

  Målet er både å kutte kostnader, øke kvalitet og regularitet og øke konkurransekraften.

  – I år har vi sett hvordan geopolitiske hendelser påvirker energi- og industrisektorene. Cognites dataplattform vil hjelpe industrien til å nå målene innen bærekraftig og effektiv drift. John Markus har en imponerende merittliste å vise til. Han har skapt og bygd nyskapende programvareselskaper, og jeg ser frem til å samarbeide med han og våre kunder og partnere, sier Girish Rishi, i en uttalelse.

  Til Finansavisen forteller han at han ble tiltrukket av både ambisjonene til selskapet, styret og eierne som står i ryggen til Cognite.

  – Hvilket potensial ser du i Cognite i den nisjen de opererer? 

  – Både John Markus og jeg deler synet om at dette er den mest interessante muligheten vi har kommet over i våre to karrierer. Cognite har potensial til å bli en utrolig stor global aktør som betjener industri- og energisektoren – to sektorer som må digitaliseres og bli mer bærekraftig, sier Rishi.

  KLAR FOR EN «POWER COMMUTE»: Girish Rishi er i dag basert i Arizona der hans forrige arbeidsgiver holder til. Nå forteller han at han vil tilbringe mye tid til Norge, men at han ikke flytter med familien i første omgang. Marius Lorentzen

  Vokste opp i Aker

  Det er Kjell Inge Røkkes industrikonsern Aker som er største eier i Cognite og det var nettopp Aker som sammen med John Markus Lervik etablerte selskapet i 2016. Selskapet vokste først opp som teknologileverandør til blant annet oljeselskapet Aker BP. 

  Det gikk imidlertid ikke lang tid før selskapet klarte å skaffe seg flere store kunder i den internasjonale tungvektsklassen, inkludert Wintershall DEA, Hydro og Saudi Aramco. Sistnevnte har også gått inn som aksjonær, i tillegg til Aker, Accel og TCV.

  I tillegg til dette har Cognite inngått partnerskap med store giganter som Microsoft og Google. I dag har selskapet blant annet kontorer i Norge, USA, Japan og Storbritannia.

  I fjor økte omsetningen fra 532 til 640 millioner kroner, ifølge Akers regnskaper, samtidig som brutto driftsresultat gikk fra -155 til -400 millioner.

  Styreleder Øyvind Eriksen, som også er konsernsjef i Aker, er svært fornøyd med ansettelsen. Han sier at Accel og TCV også har bidratt med å få Rishi til å takke ja.

  På spørsmål om hva som ble lagt på bordet for å få Blue Yonder-sjefen til å si ja til Cognite, svarer Aker-sjefen:

  – Girish er en etterspurt leder. I Cognite får han det vi anser som markedsvilkår, både lønn, bonus og en mulighet frem i tid til å bli medeier i Cognite, sier Eriksen og henviser til en opsjonsavtale han har fått.

  – Kan du si noe om totalstørrelsen? 

  – Det går vi ikke ut med i dag, men det er vilkår som jeg oppfatter som rimelig praksis sett opp mot denne type selskaper, sier Eriksen.