Siden myndighetene i USA begynte å true med å avliste de kinesiske selskapene har aksjekursene fått juling. Selskapene kan endelig nå ha funnet en løsning.
Tirsdag kom nyheten om at Alibaba skal gjennomføre en sekundær børsnotering i Hong Kong, i tillegg til å være børsnotert i USA. Dette vil åpne for at flere hundre millioner kinesere skal kunne investere i aksjen.
– Dette åpner opp en effektiv kanal for Hong Kong listede selskaper som ønsker å ekspandere aksjonærbasen inn mot det store kinesiske aksjemarkedet, skrev Goldman Sachs strateg Kinger Lau i et notat onsdag, og tror flere selskaper kan ende opp med å følge samme eksempel.
– Dette er et enormt steg for Alibaba, gitt at det er den nest største børsnoteringen i Hong Kong noensinne, sa Willer Chen analytiker i Forsyth Barr Asia.
Investorene skyr kinesiske selskaper
Til tross for sine 1,3 milliarder brukere globalt, prises selskapet med betydelig lavere multipler enn sammenlignbare selskaper som Amazon. Markedsverdien på Alibaba er i skrivende stund på 271 milliarder dollar, mens Amazon verdsettes til 1,17 milliarder dollar. Dette til tross for at Alibabas forventede inntjening er 30 prosent høyere enn for Amazon for det neste året, ifølge tall fra S&P Capital IQ.
Selv om det kinesiske selskapet er i en netto kontantposisjon på 44 milliarder dollar, prises det med en betydelig risikopremie mot sine internasjonale konkurrenter. Med en P/E for de neste tolv månedene på 14 mot Amazons 79 er «Kina-rabatten» blitt brutalt synlig. Den nye noteringen i Hong Kong kan bidra til å tette gapet skal vi tro flere analytikere.
– Å ha muligheten til å kjøpe Alibaba aksjer med yuan vil være gjøre svært godt for verdsettelsen av selskapet. Jeg tror en 50-prosents økning i aksjekursen er helt rimelig, sa forvalter He Qi i Huatai Pinebridge Fund ifølge Bloomberg.
Kontrær
En som har latt seg friste av det «billige» selskapet er Warren Buffets høyre hånd, Charlie Munger. Han begynte i fjor å kjøpe seg opp i selskapet gjennom Daily Journal hvor 98-åringen inntil nylig var styreleder. I motsetning til Warren Buffett er han villig til å ta risikoen ved å investere tungt i kinesiske selskaper.
– Grunnen til at jeg investerte i Kina er at jeg kunne få mye bedre selskaper til en mye billigere pris, og jeg var derfor villig til å ta litt politisk risiko, sa Munger under Berkshire Hathaways årlige møte i mai.
Selv om den legendariske investoren ikke er kjent for å gjøre større feil, har investeringene i Alibaba gitt svært dårlig avkastning. Det antas at Charlie Mungers Daily Journal har en snittpris på rundt 200 dollar, og aksjen står nå i rundt 100 dollar.
En tikkende bombe?
Men ekspertene strides om Kinas økonomi er en tikkende bombe eller verdens kommende nummer en. En avlisting i USA kan vise seg å være en liten bagatell om kinas økonomi skulle treffe veggen, slik mangfoldige eksperter advarer mot.
Eiendomsutvikling står i dag for en tredjedel av den kinesiske økonomien, og en kollaps vil derfor ha svært stor påvirkning for de kinesiske bankene og det kinesiske aksjemarkedet.
– Kommer de kinesiske bankene til å gå under? Helt sikkert, de kommer til å ha enorme hull i balansen, sa hedgefond forvalter Kyle Bass i en podcast. Forvalteren har tidligere også advart mot Alibaba. Tiden vil vise om Bass får rett om Kina, det har derimot sjeldent vært en god strategi å ta motsatt siden av Charlie Munger i aksjemarkedet.