<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tar opp kampen med Kina

USAs president legger flere hundre milliarder kroner på bordet for å øke landets produksjon av halvledere og andre høyteknologiske komponenter.

  Publisert 9. aug. 2022 kl. 19.26
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 201 ord
  TAR OPP KAMPEN: Presiden Joe Biden signerte i dag «Chips and Science Act» som skal øke landets konkurranseevne innen produksjon av halvledere. Foto: Bloomberg

  USAs president Joe Biden signerte i dag «Chips and Science Act» som med en ramme på 52 milliarder dollar tar sikte på å styrke landets konkurranseevne mot Kina, skriver CNBC.

  Investeringen er rettet mot amerikanske selskaper som produserer halvledere, samt flere milliarder i skattefradrag for å oppmuntre til investeringer i produksjonen av halvledere. Biden håper på å skjerpe landets konkurranseevne i teknologisektoren, som USA frykter at Kina skal dominere.

  I tillegg er flere hundre milliarder kroner satt av til forskning og utvikling på teknologi.

  I en tale i Det hvite hus sa Biden at investeringene vil bidra til å «vinne den økonomiske konkurransen i det 21. århundret.»

  Særlig ønsker USA å bli ledende i produksjon av halvledere, som er en essensiell komponent i moderne teknologi i alt fra mobiltelefoner til biler og avanserte våpen. De siste årene har det vært mangel på halvledere i verden, og det er svært vanskelig å produsere komponentene.

  USA produserer rundt 10 prosent av verdens halvledere, mens Øst-Asia står for 75 prosent av den globale produksjonen. Dette gjør at USA i dag importerer 75 prosent av halvlederne de trenger. 

  Covid-pandemien satte stopper i viktige forsyningskjeder og utløste en global mangel på halvlederne som gjorde USA alvorlig klar over avhengigheten av utenlandskproduserte halvledere.