<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nederlandsk by saksøker Twitter på grunn av konspirasjonsteorier

Bodegraven-Reeuwijk går til sak for å få Twitter til å fjerne meldingene som hevder at det var en satanistisk pedofiliring som opererte i byen på 1980-tallet.

  Publisert 17. sep. 2022 kl. 09.09
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 342 ord
  GÅR TIL SAK MOT KONSPIRASJONSTEORIER: Bodegraven-Reeuwijk ønsker ikke å ha et rykte på seg for å ha vært et tilholdssted for pedofile satanister. Her et velkomst skilt til Reeuwijk-dorp i Bodegraven-Reeuwijk.  Foto: Dreamstime

  En nederlandsk by med 35.000 innbyggere har gått til sak mot Twitter. Bodegraven-Reeuwijk ønsker å få sosiale medie-giganten til å fjerne alle meldinger som omhandler en påstått satanistisk pedofilring som skal ha vært aktive i byen på 80-tallet.

  Konspirasjonsteoriene dukket opp i sosiale medier i 2020, da tre menn begynte å spre udokumenterte historier om overgrep og barnedrap som skal ha skjedd i byen på 80-tallet, skriver Reuters. 

  En av disse mennene hevder at han har barndomsminner fra å ha vært vitne til overgrep fra en rekke mennesker som skal ha skjedd i den nederlandske byen. 

  Oppsøkte barnegraver

  Da historiene kom frem ble det en del uro i Bodegraven-Reeuwijk, ettersom mange følgere av historiesprederne begynte å strømme til den lokale kirkegården for å legge ned blomster og skrive meldinger ved gravene til tilsynelatende tilfeldige døde barn, som de hevdet var ofre for den satanistiske pedofiliringen. 

  Dette er ikke første gang saken er oppe i rettsvesenet. I fjor beordret den samme domstolen som den nye saken skal opp i mennene som sendte ut historiene om å fjerne alle deres meldinger, trusler og annet nettinnhold knyttet til fortellingen, og å sørge for at ingenting av det noen gang kunne dukke opp igjen.

  Likevel viser det seg at det fortsatt sirkulerer historier om Bodegraven-Reeuwijk på sosiale medier ettersom andre har gjentatt å fortelle historien, noe som har ført til søksmålet mot Twitter.

  Sendte forespørsel i juli

  – Hvis konspirasjonsteoretikere ikke fjerner meldingene deres, må de involverte plattformene handle, sier advokat Cees van de Zanden, som representerer den nederlandske byen, til den avisen De Volkskrant.

  Ifølge advokaten ba Bodegraven-Reeuwijk Twitter allerede i juli om å fjerne alle meldinger knyttet til fortellingen, og ikke bare fra de tre domfelte mennene. Men byen skal ikke ha fått noe svar fra det amerikanske selskapet, skriver Reuters.

  Mennene som står bak konspirasjonsteoriene mot byen er for tiden alle i fengsel etter å ha blitt dømt i andre saker for en hets og drapstrusler mot en rekke mennesker, inkludert den nederlandske statsministeren Mark Rutte og tidligere helseminister Hugo de Jonge.

  Twitters advokat har ovenfor Reuters nektet å kommentere saken.