<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verste tørkeperiode på over 20 år

Onsdag vil 238 dager ha gått uten en børsnotering i amerikansk teknologisektor. USA har ikke sett maken på denne siden av tusenårsskiftet.

  Publisert 19. sep. 2022 kl. 10.40
  Oppdatert 19. sep. 2022 klokken 10.41
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 225 ord
  SLAKKE TIDER: Slack ble børsnotert i juni 2019. Onsdag denne uken har det gått 238 dager siden forrige tech-notering i USA. Det vil være rekord på denne siden av tusenårsskiftet. Foto: Bloomberg

  Førstkommende onsdag vil 238 dager ha gått uten en børsnotering over 50 millioner dollar i amerikansk teknologisektor. Tørkeperioden er den lengste på denne siden av tusenårsskiftet, skriver Morgan Stanley ifølge Nyhetsbyrån Direkt i en analyse.

  Ikke en gang etter den globale finanskrisen i 2008 og dotcom-krakket i 2000 gikk det like lenge før neste børsnotering. 

  Resesjonsfrykten rår

  Filoverføringsselskapet Wetransfer, bitcoin-utvinneren Rhodium og programvareutvikleren Justworks er noen eksempler på avlyste tech-noteringer tidligere i år.

  Sentralbanker verden har iverksatt aggressive renteøkninger for å stagge den høye inflasjonen, noe som er illevarslende for teknologiselskaper med mye inntjening fremover i tid. I tillegg blir det dyrere å hente inn ny kapital.

  Inflasjonen kommer etter en lang periode med løssluppen pengepolitikk, en pandemi som har forstyrret verdens forsyningskjeder og en krig som har lammet energimarkedene i Europa. Trusselen om at kraftig økende renter kan sende verdensøkonomien ut i lavkonjunktur har grepet markedene.

  IPO-indeks er halvert

  «Tech-aksjer har gått fra et klima der selskapene i sektoren dominerte i så vel størrelse som antall når det kom til børsnoteringer. Fra denne æraen der verdsettelsene i sektoren gikk til himmels har nå fallet blitt uproporsjonalt stort», skriver Morgan Stanley.

  Nasdaq har stupt 28 prosent hittil i år, langt mer enn den brede S&P 500-indeksens 19 prosent. Videre er Renaissance IPO-indeksen, som speiler selskaper notert de siste to årene, nesten halvert.