<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skal mer enn tredoble elbilflåten

Amazon skal opp i over 10.000 elbiler i Europa innen 2025, og vil investere over én milliard euro over de neste fem årene.

Publisert 10. okt. 2022 kl. 09.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 254 ord
ELBILORDRE: Rivian skal levere 100.000 biler til Amazon frem til og med 2025. Foto: NTB

Amazon vil investere over én milliard euro de neste fem årene i elektriske biler, lastebiler og lavutslipps pakkesentraler på tvers av Europa, går det frem av en pressemelding gjengitt av flere internasjonale medier.

Investeringen som vil mer enn tredoble Amazons elbilflåte fra 3.000 til over 10.000 innen 2025 skal også være en spore til innovasjon i transportindustrien og mer offentlig infrastruktur for elektriske biler. Selv sikter Amazon mot å investere i tusenvis av elbilladere i Europa.

Netthandelsgiganten sier ikke noe om hvor stor del av den europeiske transportflåten som er elektrisk nå, men at dagens 3.000 utslippsfrie kjøretøyer leverte over 100 millioner pakker i fjor. 

Amazon har annonsert et mål om å bli utslippsfritt innen 2040, og håper også å få kjøpt 1.500 elektriske tungtransportkjøretøy i årene fremover. 

Lite tilgjengelig nå

United Parcel Service og FedEx har også bestilt store mengder utslippsfrie biler og lastebiler, men Reuters påpeker at det fortsatt ikke er mange slike tilgjengelig i dagens marked. 

En rekke oppstartsselskaper kappes om å få elektriske biler på markedet, og møter økt konkurranse fra de mer etablerte aktørene som General Motors og Ford. Amazons største elektriske ordre hittil er på 100.000 biler fra Rivian Automotive frem til og med 2025.

Amazon opplyser i mandagens pressemelding også om at selskapets europeiske nettverk av såkalte «micro mobility»-pakkesentraler skal dobles fra dagens mer enn 20 byer. Disse sentralene har blitt brukt til å drive nye leveringsmetoder som elektriske sykler og levering til fots.