<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kastes mildt sagt tilbake til steinalderen

Nye amerikanske eksportregler truer kinesisk halvlederindustri. Analysesjef i China Renaissance mener den blir sendt langt tilbake i tid.

  Publisert 10. okt. 2022 kl. 11.04
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 319 ord
  USA STRAMMER TIL: Mot kinesisk halvlederindustri. Har fra en Renesas Electronics-fabrikk i Beijing. Foto: NTB

  Handelsdepartementet i USA har innført nye eksportregler som betyr at halvledere og utstyr for produksjon av halvledere – med amerikansk patent og myntet på utvikling av kunstig intelligens og supermaskiner, ikke kan selges til Kina uten en spesiell eksportlisens som vil bli vanskelig å skaffe.

  Et av motivene for de skjerpede reglene er å trygge USAs nasjonale sikkerhet og utenrikspolitiske interesser. USA er verdensdominerende på patentområdet, og nesten all halvlederproduksjon avhenger av autorisasjon derfra.

  Som Huawei, men bredere

  Eksportstansen ligner ifølge Financial Times på den som for to år siden ble innført mot Huawei, men denne gangen på bredere front. Huawei har siden mistet sin posisjon som verdensleder – i konkurranse med Nokia og Ericsson på nettverkssiden og med blant andre Apple og Samsung på smarttelefonsiden. 

  Gründeren Ren Zhengfei har til og med varslet at selskapets eksistens er truet.

  – Det å konstatere at kinesiske selskaper i praksis sendes tilbake til steinalderen er å uttrykke seg mildt, sier Szeho Ng, analysesjef for teknologi i investeringsbanken China Renaissance, til avisen.

  – Taperne vil bli mange

  De kinesiske sektorene som vil bli rammet spesielt hardt er dem som bruker kunstig intelligens for å utvikle eksempelvis selvkjørende biler, medisinsk billedfremkalling og forskning på legemidler.

  – Taperne vil bli mange når denne endringstsunamien skyller over halvlederindustrien og dem som er avhengige av den, sier Kina-ekspert Paul Triolo hos teknologikonsulenthuset Albright Stonebridges til Financial Times.

  Han mener både kinesisk og amerikansk innovasjonstakt vil bli skadelidende på sikt, blant annet ved at amerikanske statsborgere forbys å jobbe for kinesiske halvlederprodusenter.

  – Det er egentlig en større bombe enn forhindret tilgang til utstyr. Vi har amerikanske statsborgere i noen av våre viktigste roller. Nå må vi finne en måte å få dem til å bli værende på, og det blir vanskelig. De fleste er ikke villige til å oppgi sitt amerikanske statsborgerskap, sier en kilde i et kinesisk halvlederselskap til avisen.