<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Buffett laster opp i tech-gigant for 41 milliarder

Berkshire Hathaway har kjøpt aksjer for over 40 milliarder kroner i verdens største halvlederselskap. 

Publisert 15. nov. 2022 kl. 11.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 322 ord
KJØPER: Warren Buffett, grunnlegger av Berkshire Hathaway. Foto: Getty Images

Investorguru Warren Buffetts investeringsstrategi har i flere tiår fulgt samme grunnprinsipp: «Vær redd når andre er grådige, og grådig når andre er redde».

Buffett er nå grådig. Han skraper til seg aksjer i verdens største halvlederselskap med begge hendene og har nå gjennom sitt investeringsselskap Berkshire Hathaway investert hele 41 milliarder kroner i Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC).

TSMC-aksjen skjøt i handelen tirsdag og endte opp 7,9 prosent i Taiwan. Her i Norge stiger Nordic Semiconductor – Norges halvlederekvivalent – 2,7 prosent etter nyheten. TSMC-aksjen nådde en toårsbunn forrige måned som følge av elendig sentiment i markedet.

«Vær redd når andre er grådige, og grådig når andre er redde».
Warren Buffett

TSMC lager halvledere til IT-giganter som Apple, Qualcomm og Nvidia. 

– Jeg tror Berkshire har er overbevist om at verden ikke klarer seg uten produktene som Taiwan Semi produserer, sier strateg Tom Russo.

Endret syn

Orakelet fra Omaha hadde i lang tid et skrått blikk på teknologiaksjer, men valgte til slutt å investere i Apple rundt 2016. Siden den gang har aksjen steget over 360 prosent. Før tech-nedturen som har vart stort sett hele 2022 var fasit 470 prosent opp fra første kjøp.

Nå sitter Berkshire på enorm urealisert gevinst i Apple med sin beholdning til en verdi av 126,5 milliarder dollar, ifølge Financial Times. Hele porteføljen er på rett over 300 milliarder dollar, og Apple utgjør følgelig rundt 40 prosent av porteføljen. 

Berkshire har også tatt nye posisjoner i bygg og anleggsselskapet Louisiana-Pacific Corp. for 300 millioner dollar go 13 millioner i Jefferies Financial Group. Samtlige aksjer i eiendomsselskapet Store Capital har blitt solgt etter privatisering. 

I løpet av kort tid har Warren Buffet solgt over 9 millioner aksjer for til sammen 2,2 milliarder kroner i BYD. Han gikk inn i Kinas største elbilselskap for over ti år siden og høster følgelig eventyrlig gevinst. 

I tredje kvartal kjøpte Berkshire mer i Chevron, Occidental, Celanese, Paramount Global og RH, men solgte i Activision Blizzard, Bank of New York Mellon, General Motors, Kroger og US Bancorp.