<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

FBI «ekstremt bekymret» over TikTok

FBI-sjefen sier han er ekstremt bekymret over påvirkningskraften og sporingsmulighetene til den kinesiske appen.

Publisert 11:05 16. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 291 ord
BEKYMRET: FBI-direktør Christopher Wray. Foto: Bloomberg

FBI-sjef Christopher Wray fortalte politikere i USA at han er «ekstremt bekymret» for TikToks virksomhet i USA. 

– Vi har nasjonale sikkerhetsbekymringer, ihvertfall fra FBIs side, om TikTok, sa Wray da han møtte medlemmer av Homeland Security-komiteen i Representantenes Hus tirsdag. 

– De inkluderer muligheten for at kinesiske myndigheter kan bruke appen til å kontrollere datainnsamling på millioner av brukere. Eller kontroller anbefalingsalgoritmen, som kan brukes til påvirkningsoperasjoner hvis de velger det. Eller for å kontrollere programvare på millioner av enheter, noe som gir den muligheten til å potensielt kompromittere personlige enheter, hevdet Wray. 

TikTok avviser bekymringer

Kommentarene fra Wray kommer i tillegg til andre myndighetspersoner og medlemmer av kongressen som har uttrykt dyp skepsis til den kinesisk-eide videoplattformen.

TikTok på sin side fastholdt at de ikke lagrer amerikanske brukerdata i Kina, hvor loven åpner opp for at myndighetene kan tvinge selskaper til å utlevere intern informasjon.

Ifølge Wray er loven i seg selv en god nok grunn til å være ekstremt bekymret. 

– Selv om vi ikke kan kommentere detaljene i disse konfidensielle diskusjonene, er vi sikre på at vi er på vei til å tilfredsstille alle rimelige amerikanske nasjonale sikkerhetshensyn, heter det i en uttalelse fra TikTok. 

Forbes meldte om overvåking

Magasinet Forbes har derimot sådd tvil rundt sikkerheten til amerikansk brukerinformasjon på TikTok. Forbes meldte om at TikToks morselskap ByteDance planla å bruke appen til å overvåke spesifikke stedsdetaljer for visse amerikanske borgere. 

TikTok på sin side benektet at den noen gang hadde sporet noen spesielle amerikanske borgere med deres spesifikke lokasjoner, og kritiserte Forbes for å ha publisert påstanden, skriver CNBC. 

FBI-sjefen sa videre at alle detaljer vedrørende TikToks handliger måtte diskuteres i en klassifisert orientering, men forsikret komitemedlemmene om at det er noe som er på radaren til etaten.