<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norsk aksje er Goldman-favoritt

Goldman Sachs har analysert batterisektoren, og trekker to favoritter opp av hatten: Tesla og norske Freyr Battery.

  Publisert 23. nov. 2022 kl. 15.33
  Oppdatert 24. nov. 2022 klokken 08.43
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 412 ord
  GOLDMAN-FAVORITT: Norske Freyr Battery, ledet av Tom Einar Jensen. Foto: Eivind Yggeseth

  Elbilbatterier er i ferd med å bli av «kritisk betydning» for energiskiftet, skriver Goldman Sachs i en analyse gjengitt av CNBC. Meglerhuset trekker frem to favoritter: Tesla og norske Freyr Battery.

  – Vi foretrekker «enablers» som ligger an til å dra nytte av den amerikanske IRA-loven (Inflation Reduction Act), skriver Goldman-analytikerne med Nikhil Bhandari i spissen.

  Kina står i dag for rundt 60 prosent av global etterspørsel etter elbilbatterier, men samme meglerhus skrev i en analyse i forrige uke at dette vil falle til 30 prosent innen 2030.

  Etterspørselen i markeder som USA, EU og India er i ferd med å ta seg opp. Investeringene går samme vei, men det er fortsatt mye å gå på. Goldman estimerer at investeringer i størrelsesorden 160 milliarder dollar kreves for å få opp batteriforsyningskjeder i USA og EU.

  70 prosent Tesla-oppside

  Analysen peker ifølge CNBC på at USA nå har flere alternative kilder til det sentrale batterimetallet litium, gjennom handelsavtaler med Australia, Chile og Canada.

  «Vi tror Tesla vil dra nytte av at de har vært tidlig ute, og allerede har høyvolumproduksjon i Nevada (via sitt Panasonic-partnerskap). I tillegg er selskapet i ferd med å trappe opp sin egen produksjon av 4680-celler i Texas (de nye battericellene som planlegges brukt i biler fra fjerde kvartal i år)», fortsetter meglerhuset, som også viser til uttalelser fra Tesla om mulig åpning av et litiumraffineri i Texas.

  Tesla får et 12 måneders kursmål på 305 dollar, som indikerer en oppside på nesten 70 prosent fra sluttkurs tirsdag.

  – Freyr godt posisjonert

  I Europa er det altså norske Freyr Battery som er Goldmans favoritt. Tidligere denne måneden annonserte selskapet planer om battericellefabrikken «Giga America» i det amerikanske delstaten Georgia. Fabrikken skal i første omgang produsere til en kapasitet på 34 gigawattimer (GWh).

  «Vi anser Freyr som godt posisjonert for fremtidig suksess, grunnet deres fokus på litiumjernfosfat-batterier designet for batterilagring», skriver meglerhuset ifølge CNBC.

  I forrige uke ble det kjent at Freyr er i samtaler med det amerikanske investeringsselskapet KKR & Co. om å sikre seg finansiering på 500 millioner dollar.

  Investeringene i «Giga America» er i utgangspunktet være estimert til 1,7 milliarder dollar, men ytterligere utbyggingsfaser – som er under vurdering – kan bringe investeringene opp i 2,6 milliarder dollar innen 2029.

  Goldmans kjøpsanbefaling av Freyr følger med et 12 måneders kursmål på 19 dollar, tilsvarende omkring 38 prosent oppside.