<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Apple ser etter Kina-alternativer

Apple fremskynder planene om å flytte deler av produksjonen ut av Kina, etter at iPhone-produksjonen er blitt hardt rammet av covidrestriksjoner. 

  Publisert 4. des. 2022 kl. 10.09
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 259 ord
  LAVERE PRODUKSJON: Covidrestriksjoner og tilhørende protester har gjort at Apple får produsert inntil 20 prosent færre iPhoner i år enn forventet.  Foto: Bloomberg

  Verdens mest verdifulle selskap – Apple – ber leverandører om å aktivt planlegge for å produksjon andre steder i Asia, og da spesielt i India og Vietnam, melder The Wall Street Journal. 

  Apple ønsker å redusere avhengigheten sin av den taiwanske montøren Foxconn. Foxconn produserer visstnok 70 prosent av de totale iPhone-forsendelsene og er verdens største elektronikkentreprenører. Men i de seneste ukene har selskapets fabrikk i Zhengzhou i Kina, blitt gjenstand for protester fra arbeidere etter lønn ikke er blitt utbetalt og strenge covidrestriksjoner. Det jobber om lag 200.000 ansatte på fabrikken.

  Dette gjorde at Foxconn kunngjorde i slutten av november en bonus på opptil 1.800 dollar til arbeiderne ved Zhengzhou-anlegget, og de hevder at de vil heve lønnen til arbeiderne med opptil 13.000 yuan, rundt 18.000 kroner, i desember og januar for heltidsansatte, melder Marketwatch. 

  Ser 20 prosent reduksjon

  Zhengzhou opphevet en fem-dagers periode med covid-begrensninger onsdag, men flere tror skaden på iPhone-produksjonen allerede kan være gjort. 

  Analytikere hos Wedbush forventer at produksjonen vil bli dempet med rundt 10 prosent, mens analytiker Ming-Chi Kuo, som dekker Apple for TFI Asset Management, tror produksjonen vil bli rundt 20 prosent lavere enn forventet – noe som tilsvarer mellom 15 og 20 millioner iPhoner. 

  I slutten av november fortalte en ikke-navngitt kilde til Bloomberg at Apple ville få produsert 6 millioner færre Phoner i år enn planlagt på grunn av uroen ved Foxconns gigantfabrikk.

  Produksjonsproblemene kommer på et ubeleilig tidspunkt for techgiganten, som er avhengig av å kunne selge telefoner inn mot julesesongen.

  Apple varslet i starten av november at problemene ved Foxconn-fabrikken ville føre til redusert produksjon av iPhoner og et svakere resultat for årets siste kvartal.