<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener eks-kjærester bruker AirTags til «stalking»

To California-kvinner saksøker Apple, fordi de mener AirTags muliggjør «stalking.»

    Publisert 6. des. 2022 kl. 09.51
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 267 ord
    SAKSØKES: To kvinner mener Apple-produktet AirTag muliggjør forfølgelse. Foto: Bloomberg

    Apple har blitt saksøkt av to kvinner som mener AirTags gjør det enkelt for personer som vil følge etter og terrorisere andre, melder Bloomberg.

    AirTags legges i eller festes til personlige eiendeler for lettere å finne dem. Men ifølge nyhetsbyrået har forkjempere for privatlivets fred advart om – og politirapporter verifisert – at AirTags kan brukes til følge etter personer uten samtykke. 

    Søksmålet som mandag ble levert inn til en føderal domstol i San Francisco viser at en av saksøkernes eks-kjæreste hadde plantet en AirTag i hjulopphenget på bilen hennes for å finne ut hvor hun hadde flyttet. Den andre kvinnen opplyser at hennes fremmedgjorte ektemann hadde plassert en AirTag i barnets ryggsekk.

    Ifølge søksmålet skal AirTags også ha medvirket til et drap i Akron, Ohio og en overkjørsel i Indianapolis, Indiana.

    Oppgraderte sikkerheten

    Apple markedsførte AirTags som «stalker proof» da de ble lansert i april 2021, inklusive en alarm til brukere av Apple-produkter hvis en AirTag var innenfor Bluetooth-rekkevidde (rundt 90 centimeter eller ni meter) i en lengre periode.

    Etter en rekke klager oppgraderte selskapet sine sikkerhetstiltak tidligere i år, som for eksempel å korte ned tiden før alarmen går. Men kritikken har ikke stilnet, og søksmålet hevder at sikkerhetstiltakene er «sørgelig utilstrekkelige og gjør lite for å advare enkeltpersoner raskt hvis du blir forfulgt.»

    Saksøkerne beskylder ifølge Bloomberg Apple for på en forsømmelig måte å ha sluppet et utrygt produkt og ber retten om å tildele dem ikke-spesifisert økonomisk erstatning. De søker å representere andre «som har vært og står i fare for å bli etterfulgt ved hjelp av dette farlige produktet»

    Apple returnerte ikke umiddelbart nyhetsbyråets henvendelse for kommentarer.