<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Cicero selger datterselskap

S&P Global blar opp flere hundre millioner kroner når de kjøper Shades of Green, et datterselskap av Cicero Senter for klimaforskning.

  Publisert 6. des. 2022 kl. 11.34
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 377 ord
  GODT BETALT: Cicero selger datterselskapet Shades of Green. Her er Cicero-direktør Kristin Halvorsen (midten), flankert av Shades of Greens medgründer Christa Clapp (f.v.) og Harald Francke Lund, medgrunnlegger og daglig leder. Foto: Adrian Nielsen/CICERO

  Et av verdens største ratingsselskaper har inngått en avtale med det norske klimainstituttet Cicero Senter for klimaforskning om å kjøpt Shades of Green.

  Shades of Green leverer uavhengige vurderinger av grønne obligasjoner og tjenesten er utviklet ved Cicero.

  Ratingbyrået S&P Global ønsker å utvikle disse vurderingene videre og markedsføre tjenesten gjennom sitt internasjonale salgsapparat. 

  Pris: 285 millioner kroner

  Cicero eier 70 prosent av Shades of Green, og vil motta rundt 200 millioner kroner for sin andel. I en pressemelding opplyser instituttet at de vil bruke midlene til uavhengig klimaforskning.

  – Gjennom dette salget utvider vi vår innflytelse i finansmarkedene og styrker samfunnsnytten av vårt arbeid, sier tidligere finansminister og nåværende direktør ved Cicero, Kristin Halvorsen.

  S&P Global kjøper 100 prosent av Shades of Green, noe som betyr at i tillegg til Ciceros eierandel, vil medgrunnleggerne Christa Clapp og Harald Francke Lund, som også er daglig leder i selskapet, motta rundt 85 millioner kroner til sammen for hver deres eierandel på 15 prosent. 

  – Skalert opp så langt det er mulig 

  I 2008 gjennomførte Cicero verdens første uavhengige vurdering av en grønn obligasjon for Verdensbanken, og dette ble starten på en global industri med flere internasjonale aktører som vurderer miljøaspektene ved grønne investeringer. I 2018 ble Ciceros aktiviteter på dette området skilt ut i datterselskapet Shades of Green.

  – Vi har skalert opp Shades of Greens metode så langt det var mulig for oss. Jeg er veldig glad for at S&P Global tar over stafettpinnen og er sikker på at de klarer å utnytte det fulle globale potensialet til Shades of Green, sier Halvorsen.

  – Shades of Greens uovertrufne klimaekspertise og merittliste vil hjelpe oss ytterligere å utvide og styrke vår evne til å hjelpe våre kunder som søker tilgang til de bærekraftige gjeldsmarkedene, sier sjefen for S&P Global Ratings, Martina Cheung.

  Inngår samarbeidsavtale

  Selskapet har mottatt en rekke priser og er rangert av Climate Bonds Initiative som verdens største leverandør av uavhengige vurderinger av grønne obligasjoner. Obligasjonene som selskapet har vurdert, har kanalisert mer enn 380 milliarder dollar til prosjekter som skal få fart på klimaomstillingen.

  Instituttet har også signert en samarbeidsavtale med S&P som legger grunnlag for videre samarbeid mellom det norske instituttet og den internasjonale finanskjempen.

  – Å kombinere Ciceros akademiske meritter med den globale markedstilgangen til en av de største finansaktørene i verden, er et veldig godt utgangspunkt for samarbeid, sier Halvorsen.