<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny Apple-teknologi provoserer FBI

Apple skjerper krypteringen og dermed sikkerheten for iPhone-brukerne. FBI er «dypt bekymret.»

    Publisert 8. des. 2022 kl. 14.47
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 359 ord
    BESKYTTER KUNDENE: Apple og direktør for programvareutvikling, Craig Federighi. Foto: NTB

    Apple annonserte onsdag at selskapet er i ferd med å forsterke sine krypteringsrutiner, melder Wall Street Journal – som legger til at tiltaket trolig vil skape spenning i forholdet til politimyndigheter og regjeringer verden over.

    Det nye krypteringssystemet Advanced Data Protection vil sikre det meste som er lagret i iCloud, en Apple-tjeneste mange bruker for å lagre bilder, fikse back-up eller lagre enkeltnotater og -meldinger. Dataen skal være beskyttet i tilfelle Apple hackes, og vil ifølge avisen heller ikke være tilgjengelig for lovens lange armer – selv med ransakelsesordre. 

    – Angripere går langt

    Apple har tidligere vekket oppmerksomhet ved ikke å være i stand til å gi instanser som FBI tilgang til data på krypterte iPhoner, men har det siste året gitt ut data fra iCloud-sikkerhetskopier i tusener av tilfeller som respons på gyldige, juridiske krav.

    Med det nye systemet vil det for Apple ikke lenger være teknisk mulig å agere på juridiske krav om å få ut iCloud-sikkerhetskopier, inklusive samtalelogg og vedlegg på chattetjenesten iMessage – informasjon som har kommet til nytte i flere etterforskninger.

    DYPT BEKYMRET: FBI, ledet av Christopher Wray. Foto: NTB

    – Ettersom kunder har lagt flere og flere opplysninger om livene sine inn i telefonen, har disse mer og mer blitt gjenstand for angrep fra sofistikerte aktører. Noen av disse aktørene går langt for å få hendene sine på privat informasjon om personer de har siktet seg inn på, sier Apple-direktør for programvareutvikling Craig Federighi i et intervju med Wall Street Journal.

    FBI «dypt bekymret»

    Advanced Data Protection-systemet innebærer at Apple avskjermer seg selv fra brukerdata, og FBI reagerer i en uttalelse med «dyp bekymring» for trusselen det utgjør at bare den enkelte sluttbruker har tilgang til den nye krypteringen.

    «Dette hindrer vår evne til å beskytte det amerikanske folk fra kriminelle handlinger som spenner fra cyberangrep og vold mot barn til narkotikasmugling, organisert kriminalitet og terrorisme», heter det i uttalelsen som også understreker at FBI og andre håndhevere av loven trenger «lovlig tilgang til.»

    En talsperson fra det amerikanske justisdepartementet har avslått å kommentere saken overfor avisen.