<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Får klar beskjed om å gå

58 prosent av Twitter-brukerne som deltok i Elon Musks avstemning mener han må gå av som sjef. Tesla-aksjen reagerer positivt.

Publisert 19. des. 2022
Oppdatert 19. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 474 ord
GÅR HAN AV? Twitter-brukerne mener iallfall at Elon Musk må gå av som toppsjef. Foto: NTB

Søndag, like etter at han fra tribuneplass i Qatar hadde sett Lionel Messis Argentina bli verdensmestre i fotball, dro Elon Musk i gang en avstemning blant Twitter-brukerne om at han skal gå av som toppsjef for den sosiale mediegiganten han overtok for 44 milliarder dollar i høst.

Flere internasjonale medier melder mandag at avstemningen er nå avsluttet, med rundt 58 prosent av de 17,5 millioner stemmene i favør av at Musk trekker seg. Musk gjorde det søndag klart at han ville respektere resultatet, og i så fall kan det gå mot en avslutning på 53 kaotiske dager siden han inntok sjefsstolen. 

53 kaotiske dager

I løpet av disse dagene har Musk kvittet seg med det meste av den tidligere toppledelsen, rundt halvparten av de ansatte og skremt annonsører som er bekymret for ivaretakelsen av ytringsfriheten. Han har forbudt hjemmekontor og manet til lengre arbeidsdager – ikke minst ved å innrede møterom til soverom. Musk har ikke lagt skjul på at han har hatt for mye å gjøre, og har selv tilbrakt flere netter på Twitters hovedkontor i San Francisco.

RINGSIDE: Elon Musk på gårsdagens VM-finale i Qatar. Foto: NTB

Musk har tidligere uttalt at han ville fungere som Twitter-sjef bare i en begrenset periode, frem til han fant en skikket arvtaker. Senere har Musk tvitret at «ingen som faktisk kan holde Twitter i live vil ha jobben», at det «ikke finnes en etterfølger» og at Twitter «har holdt høyt tempo på veien mot konkurs siden mai.»

Tok opp mye gjeld

I en appell til Twitter-ansatte i November var Musk klar på at konkurs var en mulighet hvis selskapet ikke begynte å generere mer kontanter. Musk tok i forbindelse med overtakelsen opp nesten 13 milliarder dollar i gjeld, gjeld de syv Wall Street-bankene i konsortiet ikke har vært i stand til å selge.

Samtidig som Musk har herjet på i Twitter er Tesla inne i sitt desidert svakeste år på børsen noensinne, og aksjonærer har etterlyst toppsjefens tilstedeværelse. Aksjen har falt nesten 60 prosent så langt i 2022, og over halvparten har skjedd etter Twitter-overtakelsen. Samtidig har Musk blitt detronisert fra tronen som verdens rikeste, en posisjon som nå innehas av luksusvaremagnaten Bernard Arnault.

Ifølge rikinglisten fra Forbes (i realtid) er Arnault og familien nå god for 181,1 milliarder dollar, mens Musk er nede i 163,7 milliarder dollar.

Holder han løftet?

Om Musk holder løftet om å respektere avstemningsresultatet, gjenstår å se. Han har solgt Tesla-aksjer for milliarder av dollar etter å ha lovet at han ikke skulle gjøre det. Han har også stengt ute Twitter-brukere han har sagt han ikke skulle stenge ute. 

Milliardæren har ifølge Bloomberg vært på utkikk etter nye investorer på 54,20 dollar pr. aksje, kursen han selv betalte ved overtakelsen. Saudi-prins Alwaleed bin Talal Al Saud er nest største eier i Twitter bak Musk, mens Qatar Investment Authority har investert 375 millioner dollar i selskapet.

Tesla stiger over 3 prosent i mandagens førhandel på Wall Street.