<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mobiltelefoner kan gå i svart

Europeiske telekom-ledere frykter at lengre strømbrudd kan slå ut deler av mobilnettet i vinter. Effekten kan bli svarte telefoner. 

Publisert 29. sep. 2022 kl. 15.49
Oppdatert 30. sep. 2022 klokken 08.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 273 ord
MØRK VINTER: Telekom-topper frykter at mobiltelefoner kan gå i svart i Europa i vinter. Foto: Bloomberg

Mobiltelefoner kan gå svarte i Europa til vinteren dersom strømkutt eller energirasjonering slår ut deler av regionens mobilnettverk, melder Reuters.

Fire telekom-ledere opplyser til nyhetsbyrået at de frykter en tøff vinter som vil teste europeisk telekom-infrastruktur, siden det i mange land ikke finnes nok back-up-systemer til å håndtere store strømavbrudd.

Telekomselskaper i EU-land som Frankrike, Sverige og Tyskland skal ha tatt kontakt med myndighetene i sine respektive land og delt bekymringene. Det svenske teletilsynet PTS jobber med operatører og andre offentlige organer for å finne løsninger. Dette inkluderer samtaler om hva som vil skje dersom energi blir rasjonert.

Back-up-batterier tømmes?

Energirasjonering og strømkutt kan risikere å tømme back-up-batteriene installert på mobilantenner. I Europa finnes nesten en halv million telekomtårn, og de fleste har batteri-back-up på 30 minutter for å drifte mobilantennene.

Tre kilder med kjennskap til saken opplyser til Reuters at telekomutstyrsprodusentene Nokia og Ericsson også jobber med mobiloperatører for å dempe effekten av strømmangel.

En talsperson for PTS opplyser at tilsynet finansierer kjøp av transporterbare drivstoffstasjoner og mobile basestasjoner som knytter seg opp til mobiltelefoner for å håndtere lengre strømavbrudd.

– Kanskje litt bortskjemte

I Tyskland har Deutsche Telekom 33.000 radiotårn for mobiltelefoner, og tilhørende nødaggregater kan bare støtte et mindre antall tårn samtidig. En talsperson for selskapet legger til overfor Reuters at nødaggregatene stort sett vil gå på diesel hvis strømavbruddet skulle vare.

Nyhetsbyrået påpeker at europeiske land vanligvis ikke har generatorer som kan yte reservestrøm over lengre tid.

– Vi er kanskje litt bortskjemte i store deler av Europa der elektrisiteten er ganske stabil og god. Investeringene innen energilagring har kanskje vært mindre enn i noen andre land, sier en telecom-direktør.