<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil vinne verden med vin, Trump og Mao

Frank Homme og 29 Minute Books har 70 internasjonale forfattere i stallen og har solgt lydbøker for 1,5 millioner. Men tre års jakt på strategisk partner har ikke gitt napp.

  Publisert 26. mars 2021 kl. 20.16
  Oppdatert 29. mars 2021 klokken 12.45
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 639 ord
  PÅ PARTNERJAKT: – Med riktig vei inn markedet har vi milliardpotensial, hevder Frank Homme, daglig leder og gründer i 29 Minute Books. Foto: Anders Horntvedt

  BERGEN: Grunnprinsipper i ledelse. Donald Trumps liv. Kinas utvikling fra Mao til økonomisk supermakt. En innføring i vinsmaking. Det er noen av temaene miniforlaget 29 Minute Books tar for seg.

  – Jeg elsker fakta, men hater å lese lange bøker. Jeg har lyst til å lære mer om breklatring, psykologi og teoriene til Steven Hawking, men problemet er at jeg aldri får lest de bøkene. Så ideen vår er rett å slett å pakke interessant innhold inn i et tilgjengelig format, sier Frank Homme, daglig leder i 29 Minute Books.

  Homme beskriver seg som en «kronisk gründertype». Han er utdannet bedriftsøkonom fra BI, er tidligere journalist i TV2, og har siden 2003 jobbet med en rekke gründerprosjekter, blant annet med Idar Vollvik i Geddit.

  Et middagsselskap med venner i 2015 avfødte ideen om 29 Minute Books; eller rettere sagt 100 Minute Books.

  – Vi begynte med tre ganger så lange foredrag som vi har i dag, og med innhold på norsk. Etterhvert gjorde vi om: Vi kuttet ned på lengden og utga alt stoff på engelsk, slik at vi kan nå flere hundre millioner i stedet for bare fem millioner nordmenn, sier Homme.

  Hommes kompanjong, styreleder og medeier i bedriften heter Kristian Jæger.

  Han er medeier og styremedlem i Jæger Gruppen, som er forhandler for bilmerkene BMW og Mini på Vestlandet.

  Konsernet har 1,6 milliarder i omsetning, og har inntekter fra eiendom i tillegg til bilsalget.

  Har 70 forfattere i stallen

  Homme har jobbet på heltid med bedriften siden slutten av 2015, og siden da har han solgt lydbøker før 1,5 millioner kroner.

  Rundt 200.000–300.000 kroner blir tatt ut som lønn pr. år, for øvrig livnærer han seg med konsulentvirksomhet.

  Bøkene blir solgt gjennom en egen app og nettbutikk til lave priser: Rundt 3 dollar pr. stykk. I tillegg er selskapet inne på Amazon Kindle med noen titler.

  Tilbakemeldingen er at man synes det er et fantastisk konsept
  Frank Homme, 29 Minute Books

  Gjennom nettverk og kontakter han ikke vil gå i detaljer på har Homme rekruttert 70 internasjonale, engelskspråklige forfattere og samt syv skuespillere som kan utgi faktabøker om utvalgte temaer på kort varsel.

  Så langt har bedriften 100 ebøker og 95 lydbøker i biblioteket, pluss ytterligere 40–50 titler som ikke er publisert ennå.

  Har lett siden 2018

  – Siden 2018 har egentlig fokuset primært vært å skaffe en strategisk partner eller en investor i bransjen som vi kan skalere driften sammen med, sier Homme.

  Han har vært i kontakt med både norske, britiske og amerikanske forlag, men har så langt ikke fått napp.

  – Tilbakemeldingen er at man synes det er et fantastisk konsept, men at det er vanskelig å få det til å passe inn i forlagsmodellen. Formatet er så absolutt tidsriktig. Når du sitter i kø til jobben, har du egentlig lyst lyst høre en DJ snakke om ingenting? Hvorfor ikke heller høre en kort bok om EUs historie, vin eller kinesisk økonomi? spør Homme.

  – Det finnes jo tusenvis av podcaster som handler om disse temaene?

  – Det gjør det, men det finnes fortsatt bokhandler selv om du kan låne bøker gratis på biblioteket. Selv om det finnes gratis innhold på nett, er det fortsatt mulig å ta betalt for innhold så lenge det kommer i riktig format, svarer Homme.

  – Hvor stort kan 29 Minute Books bli?

  – Tyske Blinkist, som gjør noe av det samme som oss, hentet nylig 250 millioner kroner i vekstkapital. Vi har allerede merkevaren, forfatternettverk og konseptet. Markedet er enormt, og med riktig vei inn markedet har vi milliardpotensial, sier han.

  29 Minute Books

   
  (Mill. kr) 2020 (prognose) 2019
  Driftsinntekter 0,5 0,2
  Driftsresultat 0,0 −0,1
  Resultat før skatt 0,0 −0,1
  Årsresultat 0,0 −0,1
  Eiere: Frank Homme (70 %), Kristian Jæger (30 %).