<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slukes av amerikanere – sjefen er «oppriktig overrasket»

Wolt kjøpes opp av amerikanske DoorDash. Verdsettelsen gjør avtalen til en av tidenes største for et finsk selskap.

    Publisert 10. nov. 2021 kl. 13.11
    Oppdatert 10. nov. 2021 klokken 13.13
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 270 ord
    KJEMPEBESTILLING: San Francisco-baserte DoorDash blar opp 7 milliarder euro i aksjer for hele finske Wolt. Her en Wolt-medarbeider i Oslo. Foto: Bloomberg

    Den finske matleveringstjenesten Wolt ble etablert i 2014 og lansert i Helsinki året etter i samarbeid med ti restauranter. Siden er virksomheten blitt utvidet til 23 land og rundt 130 byer – Norge-lanseringen fant sted i 2018 – med leveringer for 30.000 restauranter og handelspartnere. Nå er selskapet solgt for hele 7 milliarder euro, eller 69 milliarder kroner.

    Kjøper er den amerikanske giganten DoorDash, som selv ble etablert i 2013 og nå opererer i mer enn 7.000 byer i USA, Canada, Australia og Japan.

    Transaksjonen gjøres opp kun med DoorDash-aksjer.

    Blant Finlands største avtaler

    Prisingen gjør handelen til en av de største finske fusjons- og oppkjøpstransaksjonene (M&A) noensinne, og den største i Finland de seneste fem årene, ifølge Bloomberg.

    OVERRASKET: Miki Kuusi, adm. direktør og en av gründerne i Wolt. Foto: Wolt

    Den overgås kun av salgene av spillutviklingsselskapet Supercell i 2016 og telekomselskapet Telia Finland i 2002. Disse transaksjonene var begge på rundt 8,6 milliarder dollar, mot Wolts cirka 8,1 milliarder dollar nå, ifølge nyhetsbyrået.

    Wolt-dealen overgår også Microsofts Nokia-kjøp for åtte år siden.

    Wolt-navnet videreføres

    Selv opplyser Wolt, gjennom medgründer og adm. direktør Miki Kuusi, at DoorDash-handelen kom overraskende på.

    «Dette kommer oppriktig som en overraskelse, også for meg», heter det fra Kuusi, som legger til at DoorDash-prosessen startet for litt over en måned siden ved at DoorDash-sjef Tony Xu tok kontakt og ville snakke.

    Nå som de to leveringsaktørene går sammen, vil Kuusi bli leder for den internasjonale virksomheten i DoorDash.

    Wolt beholder imidlertid både sitt navn og sine tjenester etter dealen, som ventes å bli sluttført i løpet av første halvår 2022.