<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ketil Solvik-Olsen skal lede Bård Ekers fergesatsing

Båtprodusenten Hydrolift har fått med seg den tidligere samferdselsministeren Ketil Solvik-Olsen ombord på fergetrafikk satsing. 

Publisert 23. juli 2020 kl. 20.43
Oppdatert 25. juli 2020 klokken 11.41
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 737 ord
VEKSTPLANER: Hydrolift og Bård Eker (t.h.) har fått med seg Ketil Solvik-Olsen som adm. direktør i satsingen Hydrolift Smart City Ferries. Hydrolift har store ambisjoner for satsingen på autonome og elektriske båter. Foto: Hydrolift

– Pangskuddet går 1. august. Da starter Ketil Solvik-Olsen opp som adm. direktør i Hydrolift Smart City Ferries, og vi skal jobbe med å få strategiske og finansielle partnere på plass, sier Bård Eker.

Hydrolift Smart City Ferries er opprettet som et datterselskap av Hydrolift. Hydrolift eies av Bård Eker gjennom Eker Group.

Eker hadde ved noen tidligere anledninger møtt Ketil Solvik-Olsen. De er blitt kjent gjennom Solvik-Olsens tidligere jobb som statsråd, og begge sitter i styret i Ecar.

– Jeg tok en telefon og forhørte meg med Solvik-Olsen, og han syntes Hydrolift Smart City Ferries-satsingen hørtes spennende ut, sier Eker.

Den tidligere statsråden syntes Hydrolifts vekstplaner virket spennende, og vender snuten hjem til Norge etter et opphold i USA med sin ektefelle.

– Jeg har fulgt Eker på avstand lenge og er imponert over konseptene han har utviklet. Det er med litt ærefrykt jeg begynner å jobbe med teamet, sier Solvik-Olsen.

PARTITOPP: Kjetil Solvik-Olsen er tidligere FrP-nestleder og samferdselsminister. Foto: Ivan Kverme

Udekket behov

Hydrolift er utvikler og produsent av båter. Med sin nye satsing på Hydrolift Smart City Ferries er ambisjonen å tilby 200 selvkjørende og elektriske ferger.

Innen 2029 skal disse brukes i rutetrafikk på elver.

– Bruk av elver har et urealisert potensial for persontransport. Båtene er ofte blitt for store og dyre til at man har tatt dem i bruk på korte strekninger. I stedet for å sitte på en buss som må bruke 15–20 minutter ekstra på å ta en omvei over en bro, vil fergene krysse smale elver på bare et par minutter, sier Solvik-Olsen.

– De seneste årene har vi opplevd en enorm utvikling i hva teknologi kan bidra med, og hvor kostnader har gått ned mens kapasitet går opp. Det gjelder blant annet innen batteri, energi, datahåndtering og kommunikasjon, sier den tidligere samferdselsministeren.

Døråpner

Ifølge Eker vil Solvik-Olsen som adm. direktør utgjøre en viktig rolle i kommersialiseringen, med ansvaret for dialogen med mulige kunder og partnere, deriblant ordførere, politikere og andre.

– Solvik-Olsen er en godt likt kar med et bredt nettverk. Det finnes ikke en telefon han ikke kan ringe, sier Eker.

Internasjonale farvann

Hydrolift-toppen Eker sier at de først vil gå etter lavthengende frukter i Norge. Nyansatte Solvik-Olsen kan avsløre at de allerede har sett for seg mulige steder hvor fergene kan brukes.

– Vi ser for oss at mulige steder i Norge eksempelvis kan være Arendal, Fredrikstad, Drammen, Oslofjorden, Sandnes og Stavanger. Vi vil lufte følerne med kollektivtransportsselskaper, sier Solvik-Olsen.

En satsing i internasjonale farvann er ifølge Hydrolift-duoen i sikte.

– Vi vil inngå strategiske partnerskap i utlandet. Hovedsakelig ønsker vi å inngå joint venture med lokale selskaper som kan bistå med drift og har goodwill i sine lokalmiljøer, sier Eker.

– Potensielle ekspansjonskandidater i utlandet avhenger av deres interesse for våre løsninger og at regulatoriske forhold ligger til rette, sier Solvik-Olsen.

– Vi ser også for oss en internasjonal ekspansjon til store markeder som USA og Asia. I Europa kan eksempelvis London og Paris være potensielle kandidater, utdyper Solvik-Olsen.

Frykter ikke karrierekrasj

Solvik-Olsen gikk i august 2018 av som samferdselsminister og stilte ikke til gjenvalg som nestleder i FrP. Til Aftenposten i fjor høst meldte Solvik-Olsen at han ikke utelukker en retur til toppolitikken. Dette kan kollidere med den nye Hydrolift-satsingen.

– Akkurat nå er det ingen konflikt med politikeryrket. Skulle det bli aktuelt med et politikercomeback, vil jeg ta diskusjonen da. Men akkurat nå er jeg bare medlem og har ingen jobb som politiker, sier den tidligere FrP-toppen.

– Om jeg går inn i politikken igjen, vil det ha vært en nyttig erfaring å selv ha drevet en bedrift, mener Solvik-Olsen.

Lovnader om finansiell støtte

Eker vil gjennom Eker Group være eier av datterselskapet Hydrolift Smart City Ferries. Ifølge ham er det gode muligheter for å få finansiell støtte også utenfra.

– Vi har en finansieringsplan som vil kreve 130–140 millioner kroner. Vi får støtte fra Innovasjon Norge, og ifølge investeringsbankene som bistår som tilretteleggere, skal det være realistisk å få investorer på glid, sier Hydrolift-eieren.

Hydrolift har tapt penger de seneste 15 årene, men Eker tror det vil være gode muligheter for å tjene penger på den nye satsingen.

– Hydrolift har tapt penger fordi det ikke har vært et lønnsomhetsfokus. Vi som familie har kun tillatt oss dette ettersom Eker Group har tjent bra på andre investeringer, forklarer Eker.

– Vi har gjort lønnsomhetsvurderinger for Hydrolift Smart City Ferries, og vi regner hjem at dette prosjektet kan ha en potensiell stor økonomisk oppside, sier Eker.

EIER: Bård Eker er eier i Hydrolift. Foto: Andreas Klemsdal