<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Setter av 2,6 mrd. for bedre nettdekning

Regjeringen vil ha bedre nettdekning langs jernbanen, og setter av flere milliarder på sikre surfing langs skinnene. 

  Publisert 11. sep. 2021 kl. 08.43
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 257 ord
  TAR TAK: Undersøkelser har vist at de reisende har vært misfornøyde med internettilbudet ombord i togene. Foto: Olav Hegge

  To dager før valget kom nyheten om at Samferdselsdepartementet har bedt Jernbanedirektoratet om å gjennomføre et forprosjekt om bedre nettdekning langs jernbanen.

  Forprosjektet skal gi departementet en utbyggingsplan som beskriver hvor det bør bygges ut dekning først – ut fra hvor behovene er mest prekære og gir størst effekt. Målet for hele prosjektet er å forbedre nettdekningen på jernbanestrekningene her i landet.

  Helt fraværende noen steder

  VIL PÅ NETT: Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) vil ha nettdekning lags hele jernbanen. Foto: Eivind Yggeseth

  I Nasjonal Transportplan for 2022-2033 satte regjeringen av 2,6 milliarder kroner til dette tiltaket i første seksårsperiode. Å investere i bedre nettdekning er vurdert til å være et av de mest lønnsomme tiltakene på jernbanen.

  – Undersøkelser av kundetilfredshet viser at de reisende er misfornøyde med internettilbudet ombord i togene. Mobildekningen langs jernbanen i Norge er mange steder dårlig eller til og med fraværende. Regjeringen har derfor prioritert å legge til rette for større investeringer langs jernbanen for å møte de reisendes forventninger til nettdekning, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

  For å møte de reisendes forventninger er det nødvendig med god og sammenhengende nettdekning i friluft, i tunnelene og inne i togsettene på jernbanestrekningene.

  Ifølge departementet er Norske tog AS, som har ansvaret for å anskaffe, eie og forvalte togmateriell for persontogtransport med tog i Norge, er allerede i gang med å installere mobilforsterkere i togsettene, mens Staten ved Bane NOR har ansvar for å installere utstyr i tunnelene. I friluft tas det utgangspunkt i kommersiell utbygging i regi av mobiloperatørene.