<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo-krav om Fornebubanen avvist

Det er ikke mulig å innfri kravene fra Oslo om Fornebubanen nå, sier forhandlerne fra Viken. Men døra er ikke helt stengt.

    Publisert 2. juni 2022 kl. 18.49
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 314 ord
    KOSTNADSSLUK: Fornebubanen. Foto: NTB

    – Ja, vi er ferdig forhandlet, sier Høyres gruppeleder i Viken Anette Solli til NTB.

    Arbeiderpartiet i Oslo kalte mandag inn til pressekonferanse for å legge fram seks krav som må oppfylles hvis de skal støtte utbygging av Fornebubanen.

    Forhandlerne i Viken sendte torsdag et brev tilbake for å svare på utspillet.

    Avviser krav

    Oslo Ap mener Viken må ta en større del av kostnader og risiko for Fornebubanen. Viken viser til at det i avtalen som foreligger, legges opp til en gjennomgang slik at den samlede fordelingen mellom partene bli rimelig.

    Dette arbeidet har startet, påpeker Viken-forhandlerne. De understreker at de er innstilt på at det skal fortsette, men da utover høsten, etter at både Oslo bystyre og Viken fylkesting skal vedta avtalen som foreligger.

    – Det er ikke mulig å innfri kravene før sommeren, sier finansfylkesråd Edvin Søvik (Ap).

    Går med på stasjon på Majorstuen

    Han kaller det «spesiell oppførsel» at Oslo Ap kom med krav i etterkant, men presiserer at Viken alltid er åpne for dialog.

    Viken går med på å bidra mer til ny T-banestasjon på Majorstuen, noe de selv mener hjelper både Oslo og Viken. Søvik sier til Avisa Oslo at fylkesrådet ønsker å legge inn oppgraderingen i handlingsplanen for 2024.

    – Uten å kjenne kostnadsbildet er det vanskelig for Viken å gjøre avtaler vi ikke kjenner omfanget av nå, skriver finansfylkesråd Søvik, samferdselsfylkesråd Olav Skinnes (Sp) og Anette Solli.

    Legger ansvaret på Oslo

    – Vi vil understreke at dette ikke betyr at vi avviser kravet, men at det må arbeides videre utover høsten med å undersøke de reelle konsekvensene av det, skriver de.

    Solli og Søvik er klare på at det vil være Oslo som har ansvaret dersom Fornebubanen legges på is.

    – Fra Vikens side har vi sagt vi vil realisere Fornebubanen, og i forhandlinger har begge gitt og tatt. Hvis Oslo i etterkant ombestemmer seg og sier nei, vil det i så fall være Oslo som sier nei, sier finansfylkesråden.

    (©NTB)