<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Færre kjører gjennom bomringen i Oslo

Økte bompengetakster og billigere kollektivreiser bidro til at biltrafikken i Oslo falt i november. 

Publisert 6. des. 2022 kl. 13.43
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 210 ord
FÆRRE BILER: Det kjørte nesten 2 millioner færre biler gjennom bomringene i Store-Oslo i november enn i august.  Foto: Dreamstime

Bompengeselskapet Fjellinjen registrerte 33,4 millioner passeringer i sine bomstasjoner i Stor-Oslo i november. Det er en nedgang på 2,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og den tredje måneden på rad med trafikknedgang etter at bompengetakstene ble økt i månedsskiftet august/september. 

– Mye av grunnen til dette skyldes nok takstøkningene i september, sier Stian Strøm Arnesen, analyseansvarlig i Fjellinjen.

Til sammenligning ble det registrerte 35,3 millioner passeringer i bomstasjoner i Stor-Oslo i august, noe som er nesten 2 millioner flere enn i forrige måned. 

Kuttet prisen 40 prosent

I november har også kollektivselskapet Ruter hatt en kampanje hvor de har kuttet prisen på månedskort med nesten 40 prosent for alle kundene som vil registrere seg i systemene deres. Den kampanjen varer frem til midten av desember og Fjellinjens analyseansvarlig er spent på hvordan tilbudet vil påvirke trafikkbildet i tiden som kommer.

– På kort sikt blir det spennende å se om salgskampanjen vil gi utslag på trafikken på veiene i desember og januar. Det er også spennende å følge eventuelle langtidseffekter av dette, sier Arnesen.

Blant elbiler øker andelen på veiene i Stor-Oslo hver måned. I november var elbilandelen som omfatter personbiler og varebiler 35,1 prosent. Det er en økning på 0,6 prosentpoeng bare fra oktober hvor andelen var 34,5 prosent.