<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Knivangriper i London nylig løslatt etter terrordom

Én person er livstruende skadd i en «terrorrelatert» knivstikking i London. Gjerningsmannen hadde nylig sonet en dom for å ha spredt «ekstremistisk materiale».

Publisert 3. feb. 2020 kl. 06.21
Oppdatert 3. feb. 2020 klokken 06.26
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 392 ord
TERROR: Gjerningsmannen angrep personer med kniv og ble etter hvert skutt og drept av politiet. Foto: Victoria Jones

Angriperen som ble skutt og drept av politiet i Streatham sør i London, ble nylig løslatt fra fengsel, hvor han hadde sonet for terrorforbrytelser, melder BBC.

Også Sky News melder at mannen ble løslatt etter å ha sonet en dom for å ha «spredt ekstremistisk materiale». Han skal ha sonet under halvparten av en treårig dom, og ifølge BBC var han under aktiv politiovervåking da angrepet skjedde.

Politiet i London beskrev raskt hendelsen søndag ettermiddag i Streatham High Road som terrorrelatert. Senere opplyste de at etterforskerne knytter saken til ytterliggående islamisme.

Gjerningsmannen angrep personer med kniv og ble etter hvert skutt og drept av politiet.

To personer ble knivstukket, og tilstanden er livstruende for en av dem. En tredje person ble lettere skadd, antakelig fra glasskår forårsaket av politiets skudd.

Takker politiet

Både statsminister Boris Johnson og London-ordfører Sadiq Khan takker helsepersonellet og politiet etter hendelsen.

– Terrorister forsøker å splitte oss og ødelegge vår levemåte. Her i London vil vi aldri la dem lykkes, sier Khan på Twitter.

– Mine tanker er med de skadde og rammede, sier Johnson.

London har flere ganger tidligere vært rammet av terrorangrep. I november i fjor ble to mennesker drept i et knivangrep ved landemerket London Bridge i sentrum av den britiske hovedstaden. Gjerningsmannen ble skutt av politiet og erklært død på stedet.

I august 2018 kjørte en 29 år gammel mann bilen sin inn i en gruppe syklister og fotgjengere rett foran Houses of Parliament. Flere personer ble skadd i angrepet.

– Knivstakk kvinner

Avisen Daily Telegraph har snakket med flere øyenvitner til søndagens angrep.

– Jeg så tre mennesker som var skadd. En av dem kan ha vært gjerningspersonen, sier en kvinne.

En video fra åstedet viser at en kvinne fraktes til en ambulanse. Et annet øyenvitne forteller at en kvinne ble stukket med kniv i ryggen, mens en annen kvinne ble stukket i magen.

En sykepleier forteller at hun så en mann gå inn i en butikk, hvor han begynte å knivstikke flere mennesker.

– Butikkeieren forsøkte å ta fra ham kniven, men mannen klarte å komme seg løs. Han knivstakk en kvinne på sykkel. Det var en veldig stor kniv, sier hun.

Øyenvitner forklarte også at mannen hadde «sølvbeholdere på brystet» da han ble jaget av politiet. Senere opplyste politiet i en pressemelding at mannen hadde festet noe på kroppen som skulle forestille en sprengladning. Det ble imidlertid raskt klart at det var snakk om en falsk bombevest.

(©NTB)