Mannen som grunnla verdens største sosiale nettverk, besøker EU-hovedstaden rett før unionen skal legge fram en plan for å regulere kunstig intelligens.
På dagsordenen i Brussel mandag sto en digital diskusjon med EUs visepresident for den digitale æra, danske Margrethe Vestager, og handelskommissær Thierry Breton, som selv har bakgrunn fra IT- og telekombransjen.
I et avisinnlegg før Brussel-besøket skriver Zuckerberg at han ønsker tydeligere regulering av teknologisektoren.
– Jeg synes ikke private selskaper skal ta så mange avgjørelser alene når de berører grunnleggende demokratiske verdier, skriver Zuckerberg.
Kontrollerer innhold
Det kan tyde på at han har endret syn etter skandalen rundt Cambridge Analytica, som samlet inn data om 87 millioner Facebook-brukere. Den sosiale plattformen har også vært i hardt vær for flere sikkerhetsbrudd og for ikke å ha gjort nok for å stanse spredning av falske nyheter.
På sikkerhetskonferansen i München i helgen sa Zuckerberg at Facebook stenger 1 million falske kontoer hver dag og har 35.000 ansatte som jobber for å overvåke innholdet som deles på Facebook. Selskapet eier også Instragram og WhatsApp.
Sundar Pichal, toppsjefen i Facebooks største konkurrent Google, manet i desember EU til å trå varsomt i reguleringen av kunstig intelligens.
Risikobasert
Vera Jourova, som er kommisjonens visepresident for verdier og åpenhet, hadde varslet at hun ville ta opp nettopp beskyttelse av demokratiet og grunnleggende rettigheter og frie valg i sitt møte med Zuckerberg. I tillegg ville hun snakke med ham om kampen mot desinformasjon og om åpenhet om politisk reklame.
Det er ventet at EU velger en «risikobasert innfallsvinkel» i sin vurdering av kunstig intelligens, slik de også har gjort når det gjelder genmodifisert mat og enkelte kjemikalier.
Det er ventet at unionen ikke vil gå så langt som å forby ansiktsgjenkjenningsteknologi, men heller oppfordre bedrifter og myndigheter til å tenke seg godt om før de tar det i bruk.