<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Saudi-Arabia tar drastiske skritt – tredobler momsen

Saudi-Arabia øker momsen fra 5 til 15 prosent og stanser stønader til innbyggerne. Coronaviruset og oljeprisfallet har gitt landet store økonomiske problemer.

  Publisert 11. mai 2020 kl. 05.52
  Oppdatert 11. mai 2020 klokken 05.56
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 150 ord
  SAUDI-ARABIAS FINANSMINISTER: Mohammed al-Jadaan. Foto: Bloomberg

  Saudi-Arabias finansminister Mohammed al-Jadaan slapp mandag nyheten om at momsen i kongedømmet skal tredobles fra 5 til 15 prosent fra 1. juli og at pengestønader stanses.

  Innbyggerne i Saudi-Arabia og fem andre Gulf-stater fikk ikke innført moms før i 2018, med 5 prosent den gang, og da ble det også innført månedlige stønader, for å dempe momsens effekt på folks lommebok. Nå forsvinner altså stønadene og momsen tredobles.

  Innstramningene vil medføre høyere levekostnader for innbyggerne og neppe falle i god jord.

  Jadaan hevder det er tvingende nødvendig å innføre grepene for å demme opp for fallet i oljeprisene, forårsaket av enormt fall i etterspørsel etter råolje på markedene under coronapandemien.

  Regjeringen «avlyser, forlenger og utsetter» utbetalinger og kostnader for flere av myndighetenes departementer og direktorater, hvilket inkluderer å sette reformprogrammer og andre større prosjekter på vent.

  Jadaan varslet allerede i forrige uke at smertefulle og drastiske skritt måtte tas hos verdens største produsent av olje.

  (©NTB)