<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU vil åpne grensene mellom land med lik smittesituasjon først

EU-kommisjonen legger opp til en gradvis åpning av Europas grenser så snart smittesituasjonen tillater det og vil begynne med land med lik utvikling.

  Publisert 13. mai 2020 kl. 12.14
  Oppdatert 13. mai 2020 klokken 12.14
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 160 ord
  BEDRE TIDER? EU-kommisjonen kom onsdag med sine retningslinjer for hvordan reiselivet gradvis kan gjenåpnes i Europa. Foreløpig er det langt mellom passasjerene på flyplassen i Frankfurt. Foto: NTB Scanpix

  Onsdag la kommisjonen fram sin plan til hvordan reiselivet kan komme på fote igjen og grensene mellom EU- og Schengen-landene kan åpnes for reisende igjen i kjølvannet av covid-19-pandemien.

  Kommisjonen beskriver dagens situasjon som fase 0, med restriksjoner på ikke-nødvendige reiser. Neste fase innebærer en gradvis åpning når smittesituasjonen tillater det, med smidig grensekryssing for jobbreiser, private reiser og turisme. Og det er her man ser for seg å begynne med land der smitte situasjonen er lik. 

  Tyskland har allerede sagt at landet vil åpne for reisende fra flere land, inkludert Norge, 15. juni.

  I det som omtales som fase 2, skal alle coronarelaterte reiserestriksjoner oppheves, mens nødvendige helsetiltak fortsatt skal være på plass.

  Overgangen til en ny fase bør være fleksibel, skriver kommisjonen og legger til at det kan bli nødvendig å gå tilbake til strengere tiltak dersom smittesituasjonen forverres.