<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina ønsker bedre forhold til USA etter presidentskiftet

Kina håper på et bedre forhold til USA etter at Joe Biden har erstattet Donald Trump i Det hvite hus.

  Publisert 21. jan. 2021 kl. 11.27
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 237 ord
  BEDRING: Xi Jinping ønsker et bedre forhold til USA nå som Joe Biden er innsatt som ny president. Foto: AP Photo/Bloomberg

  Kinesiske myndigheter er også tilfreds med at Biden vil ta USA inn i Verdens helseorganisasjon (WHO) og Parisavtalen igjen.

  – Med samarbeid fra begge sider vil de gode englene i forholdet mellom Kina og USA overvinne de onde kreftene, sa talskvinnen Hua Chunying i Kinas utenriksdepartementet torsdag.

  Hun sa at Biden hadde brukt ordet «enhet» flere ganger i sin innsettelsestale og at det var «nøyaktig det som trengs for tiden i forholdet mellom USA og Kina».

  Kritiserte Pompeo igjen

  Dagen før innførte Kina sanksjoner mot USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo og 27 andre Trump-medarbeidere. I den forbindelse ble Pompeo kalt for «en dommedagsklovn og århundrets vits».

  Sanksjonene innebærer at Trump-medarbeiderne blir nektet innreise til Kina. Bakgrunnen for den skarpe kritikken av Pompeo var hans anklage om at Kina står bak folkemord på de muslimske uigurene i Xinjiang-provinsen.

  Torsdag uttalte Hua at Trump-administrasjonen og spesielt Pompeo har brent for mange broer i forholdet mellom landene de siste årene.

  Anstrengt forhold

  Det siste året har forholdet mellom USA og Kina blitt mer anstrengt, blant annet innen områder som menneskerettigheter, handel og coronapandemiens opphav.

  I 2018 hevet Trump tollsatsene på en rekke kinesiske varer i et forsøk på å få ned USAs rekordhøye handelsunderskudd med Kina, som endte på nærmere 3.700 milliarder kroner det året.

  Kina svarte med å gjøre det samme, og handelskrigen var et faktum. I januar 2020 signerte landene det som ble omtalt som første fase av en handelsavtale. Men det spente forholdet mellom dem har vedvart.

  (©NTB)