<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Donald Trump frikjent i riksrettssaken – lover å kjempe videre

Donald Trump er frikjent i riksrettssaken i Senatet i USA. Ekspresidenten varsler at bevegelsen hans vil kjempe videre.

  Publisert 13. feb. 2021 kl. 22.23
  Oppdatert 13. feb. 2021 klokken 23.24
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 872 ord
  FRIFUNNET: President Donald Trump er frifunnet i riksrettssaken der han var tiltalt for å ha oppildnet til opprør. Foto: NTB

  Det krevdes to tredels flertall i Senatet for å dømme Trump, men bare 57 av de 100 senatorene stemte ja i skyldspørsmålet. Det manglet dermed ti stemmer for å dømme Trump. Aldri tidligere har så mange senatorer stemt for å dømme en president i en riksrettssak.

  Trump sendte umiddelbart ut en skriftlig uttalelse der han lover å kjempe videre.

  – Vår historiske, patriotiske og vakre bevegelse for å gjøre USA storslått igjen, har bare begynt. I månedene fremover har jeg mye å dele med dere, og jeg ser frem til å fortsette vår reise for å oppnå amerikansk storhet for hele vårt folk. Det har aldri vært noe som dette, skriver Trump i en uttalelse etter dommen.

  Frikjent to ganger

  Trump var tiltalt for å ha oppildnet til opprør da Kongressen ble stormet av sinte Trump-tilhengere 6. januar. Det skjedde etter at Trump i ukevis hadde hevdet at valget ble stjålet fra ham, og at Joe Biden ikke var den rettmessige valgvinneren.

  Trump er den første presidenten i USAs historie som er stilt for riksrett to ganger, etter at han ble frifunnet i en riksrettssak i fjor. Han er også den første presidenten som har vært tiltalt i en riksrettssak etter å ha forlatt Det hvite hus.

  Hudflettet av tidligere støttespiller

  Trumps tidligere støttespiller, den mektige republikaneren Mitch McConnell, stemte for å frikjenne Trump, men kritiserte ham i krasse ordelag i et innlegg etter domsavsigelsen.

  – Selv med blødende politibetjenter og knust glass på senatsgulvet, fortsatte han å hevde at valget var stjålet, sa McConnell, som er Republikanernes mindretallsleder i Senatet.

  Ifølge McConnell har Trump direkte ansvaret for stormingen av Kongressen, som krevde fem menneskeliv, blant dem en politibetjent.

  – I de siste ukene har presidentens støttespillere prøvd å bruke de 74 millioner som stemte på ham, som et menneskelig skjold mot kritikk. Det er absurd. 74 millioner amerikanere stormet ikke Kongressen, opprørere gjorde det. 74 millioner amerikanere sto ikke bak kampanjen med løgner om valget. Én person sto bak det. Kun én, sier McConnell.

  Flertall for å dømme

  Under avstemningen lørdag svarte 57 av 100 senatorer ja på skyldspørsmålet, blant dem var syv republikanere og samtlige demokratiske senatorer. Mindretallet klarte dermed å hindre at han ble dømt. Det skjedde etter en kaotisk avslutning på riksrettssaken.

  Det så i flere timer ut til at det ikke ville bli en avgjørelse lørdag likevel, men i stedet en utsettelse på opptil flere uker. Demokratene fra Representantenes hus, som utgjør aktoratet, krevde nemlig å få kalle inn vitner, noe Senatet vedtok med støtte fra fem republikanere.

  Det gjorde de etter at det fredag ble kjent at Trump i en telefonsamtale med republikaneren Kevin McCarthy under kongresstormingen avviste å kalle tilbake sine støttespillere.

  Etter hektisk diskusjon på bakrommet kom partene til enighet om ikke å kalle inn vitner likevel. Dermed gikk demokratene i aktoratet løs på sluttprosedyren.

  – Presidenten forlot oss

  – I en tid der vi hadde behov for en president som forsvarte oss, forlot han oss under et angrep han selv hadde oppildnet til, og som han kunne ha stoppet. Det er derfor han må dømmes, sa den demokratiske kongressmannen David Cicilline i aktoratet.

  – Vi har bevist at han forrådte landet, vi har bevist at han forrådte grunnloven, vi har bevist at han forrådte presidenteden, sa sjefanklager Jamie Raskin.

  Aktoratet brukte store deler av sin sluttprosedyre til å vise direkte til hva Trump sa og tvitret før og under kongresstormingen. Slik de har gjort i hele riksrettssaken, viste de også flere videoklipp som ifølge dem viser at Trump bevisst oppildnet til opprør.

  Trumps forsvarer, advokat Michael van der Veen, hevdet imidlertid at demokratene ikke hadde lagt frem bevis som kunne brukes til å dømme Trump.

  – Vi er alle enig om at det som skjedde her 6. januar, var forferdelig. Ingenting av det vi har sett i denne saken viser noe annet enn at Trump er uskyldig, sa van der Veen.

  Han kalte rettssaken et grunnlovsstridig angrep på Trumps ytringsfrihet.

  Ventet frifinnelse

  Utfallet av saken var ventet. En rekke republikanske senatorer mener hele riksrettssaken var grunnlovsstridig siden Trump ikke lenger er president.

  En lang rekke jurister og grunnlovseksperter har avvist dette argumentet. Likevel stemte 44 republikanske senatorer for at saken burde henlegges samme dag som den begynte.

  Like før senatorene møttes lørdag, kunngjorde også Republikanernes mektigste senator, Mitch McConnell, at han ville stemme for frifinnelse.

  Han har offentlig gitt Trump skylden for kongresstormingen, og har stor innflytelse i sin partigruppe, men forklarte beslutningen med at han mener senatorene manglet jurisdiksjon siden Trump alt har gått av.

  Stilt for riksrett to ganger

  Hadde Trump blitt dømt, kunne et alminnelig flertall i Senatet ha fratatt ham muligheten til noen gang å stille til valg igjen.

  Én politimann og én inntrenger ble drept og tre andre mistet livet i opptøyene og sammenstøtene 6. januar. En lang rekke politifolk ble skadd.

  Anklagerne har beskrevet hvordan Trump i mange måneder kom med grunnløse påstander om at det egentlig var han som vant presidentvalget i november i fjor.

  De har kalt denne påstanden for «den store løgnen» og argumentert for at den la grunnlaget for opptøyene 6. januar.

  Også i 2019 ble Trump stilt for riksrett, og frikjent i januar i fjor. Den gang var han tiltalt for å ha presset presidenten i Ukraina til å starte en etterforskning som ville involvert Joe Biden.