<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ukraina gir ikke etter for russisk ultimatum i Mariupol

Russland truer med å «eliminere» de gjenværende ukrainske soldatene i Mariupol, som har fått beskjed om å legge ned våpnene eller dø.

Publisert 17. apr. 2022 kl. 14.54
Oppdatert 17. apr. 2022 klokken 14.55
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 205 ord
FRISTEN UTLØP: Fristen Russland ga de ukrainske soldatene som har forskanset seg inne på Azovstal-stålverket i Mariupol til å overgi seg, utløp søndag. Hva som videre vil skje, er uklart. Foto: NTB

Russland kontrollerer nå mesteparten av den utbombede havnebyen ved Svartehavet, bortsett fra det store Azovstal-stålverket i utkanten.

Hvor mange ukrainske soldater som har forskanset seg inne på det 11 kvadratkilometer store området ved stålverket, er ikke kjent.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder at det også er opptil 400 utenlandske leiesoldater der, blant dem europeere og canadiere.

Frist utløp

Det russiske forsvarsdepartementet ga søndag soldatene frist til klokken 13 med å overgi seg og lovet dem fritt leide ut av området dersom de la igjen våpen og ammunisjon og kom ut med hvite flagg.

General Mikhail Mizintsev i det russiske forsvarsdepartementet lovet at soldatene i så fall ville bli behandlet i tråd med Genèvekonvensjonens regler for krigsfanger.

Da fristen utløp søndag var det ingen tegn som tydet på at de ukrainske soldatene ville etterkomme det russiske kravet om å legge ned våpnene.

Vil kjempe

Oleksiyj Gontsjarenko, som sitter i den ukrainske nasjonalforsamlingen, sier til BBC at det ikke kommer på tale.

– Jeg snakket med dem i går, og jeg vet at de kommer til å kjempe til siste slutt, sier han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarte lørdag Russland mot å «eliminere» soldatene i Mariupol og sa at det i så fall vil bety slutten på fredssamtalene.

(NTB)