<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USAs høyesterett slår fast at alle amerikanere kan bære våpen offentlig

USAs høyesterett slår ned New Yorks restriktive våpenlov og slår fast at alle amerikanere har rett til å bære våpen offentlig.

Publisert 23. juni 2022 kl. 17.01
Oppdatert 23. juni 2022 klokken 17.10
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 239 ord
Foto: AFP

New Yorks våpenlov, som krever bæretillatelse for å ha våpen offentlig, blir erklært ugyldig av de seks høyesterettsdommerne som anses å være konservative. Våpenloven, som har vært gjeldende siden 1913, er i strid med grunnloven, mener dommerne.

Grunnloven beskytter enkeltindividets rett til å være håndvåpen for å forsvare seg selv utenfor hjemmet, skriver dommer Clarence Thomas på vegne av flertallet.

– Dette er en mørk dag, sier New York-guvernør Kathy Hochul.

Våpenorganisasjonen NRA uttaler at avgjørelsen er en seier for dem.

Åpner for våpen i storbyer

Avgjørelsen åpner for at enda flere amerikanere vil få retten til å bære våpen på gaten i storbyer som New York, Los Angeles og Boston.

Rundt en firedel av USAs befolkning bor i områder som nå får liberaliserte våpenlover som følge av høyesterettsavgjørelsen.

Biden-administrasjonen har oppfordret høyesterett til ikke å utfordre New Yorks lov. Lignende lover i California, Hawaii, Maryland, Massachusetts, New Jersey og Rhode Island blir trolig nå tatt til retten.

Det er den første store våpenavgjørelsen i USAs høyesterett på over ti år. I 2010 vedtok høyesterett at alle amerikanere skal ha rett til å ha våpen i sitt eget hjem. Nå utvides altså denne retten.

Folk vil ha strengere våpenlover

Avgjørelsen kommer samtidig med at Kongressen jobber med forslag om å endre våpenlovene etter masseskytinger i flere delstater.

Høyesterettsavgjørelsen er trolig i strid med folkemeningen. Meningsmålinger viser at rundt halvparten av velgerne som stemte i presidentvalget i 2020 mente at våpenlovene skulle strammes inn.

Bare en av ti mente våpenlovene skulle liberaliseres.

(NTB)