<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

President granskes etter milliontyveri

Et uavhengig panel skal vurdere om Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa bør stilles for riksrett, anklaget for å dekke over et millionraid i luksusboligen sin.

  Publisert 15. sep. 2022 kl. 13.53
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 195 ord
  GRANSKES: Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa. Foto: Bloomberg

  Lederen for landets nasjonalforsamling har oppnevnt tidligere høyesterettsjustitiarius Sandile Hgcobo til å lede granskingen av presidenten.

  Skandalen som er under opprulling startet med en anmeldelse fra tidligere etterretningssjef Arthur Fraser i juni. Han påsto at tyver hadde brutt seg inn på presidentens luksuseiendom – en gård nordøst i landet – og stjålet fire millioner dollar i kontanter, som var skjult i møbler på gården. Beløpet tilsvarer drøyt 40 millioner kroner med dagens kurs.

  Fraser hevder at Ramaphosa holdt millionraidet skjult for myndighetene. I stedet skal presidenten ha sørget for at tyvene ble bortført og avhørt og deretter betalt for å ti stille om saken.

  Ramaphosa har erkjent at innbruddet fant sted, men avviser påstandene om bortføring og bestikkelser. Han sier milliontyveriet ble anmeldt til politiet. Han bestrider også hvor mye penger som ble stjålet og hevder at de kom fra lovlig salg av vilt som ales opp på gården.

  I juni suspenderte Ramaphosa landets korrupsjonsombud dagen etter at hun innledet en gransking av tyveriet. Suspenderingen ble opphevet forrige uke, da en domstol fastslo at den virket forhastet og kan ha vært en gjengjeldelse.

  Granskerne har 30 dager på seg til å levere sin rapport.

  (NTB)