<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Vi vil ikke la Putin slippe unna med dette

Folkeavstemningen i fire russisk-kontrollerte områder i Ukraina har begynt til tross for internasjonal fordømmelse.

Publisert 23. sep. 2022 kl. 08.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 291 ord
KLAR TALE: Fra USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: NTB

De såkalte folkeavstemningene i fire russisk-kontrollerte områder i Ukraina har begynt til tross for internasjonal fordømmelse.

Valglokalene åpnet klokken 7 fredag morgen norsk tid, ifølge flere statlige russiske nyhetsbyråer.

Russiskstøttede separatister i Donetsk og Luhansk, samt okkuperte områder i Kherson og Zaporizjzja, varslet denne uka at de vil holde folkeavstemninger om å slutte seg til Russland. Avstemningen skal vare fram til 27. september.

Folkeavstemningene blir sett på som en selvfølge til fordel for annektering, og Ukraina og deres allierte har allerede sagt de ikke vil anerkjenne resultatene, melder The Guardian.

Brudd på folkeretten

– Vi kan ikke og vi vil ikke la president Putin slippe unna med dette, sa USAs utenriksminister Antony Blinken da han talte for FNs sikkerhetsråd torsdag.

Separatistenes planer om folkeavstemninger følger malen fra folkeavstemningen i 2014 da Russland annekterte Krim-halvøya i det sørlige Ukraina, noe verken Ukraina eller Vesten har anerkjent.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har fordømt avstemningene i russisk-kontrollerte områder i Ukraina denne uka, og kalt det et brudd på folkeretten.

Kø på finskegrensen

Samtidig er det fortsatt mye trafikk på grensen mellom Finland og Russland etter at president Vladimir Putin kunngjorde at 300.000 reservister skal sendes til Ukraina.

– Det er fortsatt travelt på grensen, kanskje også enda mer enn i går, sier en talsperson for den finske grensevakten fredag morgen.

Antallet russere som krysser grensen har mer enn doblet seg sammenlignet med forrige uke, og Finland vurderer nå å stanse flere av dem.

Utvandringen skjer etter at Putin kunngjorde onsdag morgen en delvis mobilisering av reservestyrkene i Russland, noe som førte til demonstrasjoner i et titalls russiske byer.

Flybilletter til de relativt få reisemålene russere fortsatt kan besøke visumfritt ble raskt utsolgt etter kunngjøringen, og det begynte fort å oppstå trafikkork ved den russiske grensen til Georgia i sør og Finland i vest.

(©NTB)