<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Disse slipper unna Putins mobilisering

Tre yrkesgrupper slipper å ta del i opptrappingen av Ukraina-krigen.

Publisert 23. sep. 2022 kl. 15.48
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 220 ord
TRAPPER OPP: Den russiske presidenten Vladimir Putin kunngjorde denne uken at han kaller inn 300.000 reservister i det han kaller en «delvis mobilisering». Dreamstime

Mange russere flykter nå fra landet i frykt for å bli kalt inn til president Vladimir Putins varslede opptrapping av krigen i Ukraina. Tidligere denne uken kunngjorde han at 300.000 reservister kalles inn i det han kaller en «delvis mobilisering».

Men fredag er det trolig flere som puster lettet ut – eller ikke. Det russiske forsvarsdepartementet har kunngjort hvilke yrkesgrupper som blir unntatt fra verneplikten, skriver BBC.

Arbeidere i IT-bransjen, bankfolk og journalister som jobber for statlig media kommer til å slippe å ta del i mobiliseringen. 

Mobiliseringen gjelder i denne omgangen bare reservister, altså de som har vært i militæret før. Noen sektorer må likevel ekskluderes for å «sikre arbeidet til spesifikke høyteknologiske industrier, så vel som Russlands finansielle systemer», skriver departementet.

Nå ber russiske styresmakter arbeidsgivere om å formulere en liste over arbeiderne som oppfyller kriteriene til å slippe, og sende den inn.

I kunngjøringen fra departementet er det ett avsnitt som er fullstendig sensurert. Talsperson for Kreml, Dmitrij Peskov, sier at det handler om det totale antallet av russere som kan bli kalt inn, men han vil ikke avsløre hvor mange det dreier seg om.

Mobiliseringen har ført til køer, noen opp mot tolv timer lange, på grensen til Georgia. Prisene på flybilletter ut av Russland har også skutt til værs.