<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Berlusconi sjokkerer med Putin-uttalelser

Tidligere statsminister Silvio Berlusconi har skapt oppsikt og vantro med sine uttalelser om Vladimir Putin kort tid før søndagens valg i Italia.

Publisert 23. sep. 2022 kl. 15.21
Oppdatert 23. sep. 2022 klokken 15.23
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 199 ord
Tidligere statsminister Silvio Berlusconi i Italia. Dreamstime

85-åringen hevdet i et TV-intervju torsdag kveld at Russlands president ble presset til å invadere Ukraina.

– Putin ble presset av det russiske folket, av et parti, av hans ministre til å komme med denne spesielle operasjonen, sa Berlusconi til TV-kanalen Rai.

Han er en venn av den russiske presidenten og nølte lenge med å fordømme invasjonen etter at krigen brøt ut. Nå sier han: «Putin har havnet i en virkelig vanskelig og dramatisk situasjon».

Videre sa partilederen for Forza Italia at Putin hadde ønsket å erstatte regjeringen til Volodymyr Zelenskyj i Kyiv «med en regjering av anstendige mennesker».

Uttalelsene fra mediegründeren, som i tillegg til sin politikk har gjort seg bemerket gjennom en serie skandaler, uroer alle dem i Italia som frykter en dreining mot Russland etter valget.

Forza Italia utgjør en mindre del av høyrekoalisjonen som ligger an til å vinne søndagens valg. Foruten Berlusconi er Matteo Salvini også en del av høyreblokken. Den høyreekstreme Lega Nord-lederen var fan av Putin i årevis og kritiserer Vestens sanksjoner mot Moskva.

Virkelig tragisk er merkelappen sentrum-venstre-kandidaten Carlo Calenda gir Berlusconis opptreden, og kalte ham noe mellom Putins pressetalsmann og militærrådgiver.

Tidligere statsminister Enrico Letta i sosialdemokratene tvitret fredag: «Det finnes ikke ord for å kommentere dette».

(NTB)