<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå går togene mellom Kina og Nord-Korea igjen

Godstog-transporten mellom Kina og Nord-Korea er gjenopptatt etter en fem-måneders coronapause.

Publisert 26. sep. 2022 kl. 14.13
Oppdatert 26. sep. 2022 klokken 14.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 256 ord
ÅPNET: Humanitære organisasjoner har vært bekymret for tilgangen til mat for Nord-Koreas innbyggere etter at landets leder, Kim Jong-un, stanset handelstogene til Kina stoppet tidligere i år. Foto: Jorge Silva/Pool via Bloomberg

I slutten av april stoppet all grensekryssende godstransport mellom Nord-Korea og Kina som et tiltak for å dempe smittespredningen av covid-19. 

Et utbrudd hadde skjedd i grensebyen Dandong, og like etter kunne Nord-Korea melde om sitt første smittetilfelle noen sinne etter å ha angivelig unngått viruset i over to år. Utbruddet er nå over, hevder landet.

Desidert største handelspartner

Mandag bekrefter utenriksdepartementet i Kina at transporten nå er tatt opp igjen, noe sørkoreanske myndigheter også har rapportert om.

– Begge sider vil trappe opp koordineringen og sørge for en sikker og stabil drift av godstransport, sier Wang Wenbin ved kinesisk UD ifølge Reuters.

GÅR IGJEN: Et tog krysser vennskapsbroen fra Sinuiju i Nord-Korea til Dandong i Kina i 2009. Foto: Nelson Ching/Bloomberg

Kina er Nord-Koreas desidert største handelspartner. Det overlegne nabolandet står for over 90 prosent for importen til Nord-Korea, men handelen har falt drastisk under pandemien. Kinas handel med Nord-Korea stupte til 318 millioner dollar i 2021, ned 90 prosent sammenlignet med førpandemiske nivå.

Humanitære organisasjoner bekymret

Både Kina og Nord-Korea har slått forholdvis hardt ned på all tegn til coronasmitte.

I Nord-Korea gjorde de en tidligere flyplass om til et massivt karantenesenter under pandemien. Satellittbilder derfra skal ha vist importerte varer som har stått månedsvis i karantene. Humanitære organisasjoner har vært bekymret for tilgangen på mat for landets 26 millioner innbyggere.

Forrige måned erklærte Kim Jong-un seier over coronaviruset og beordret oppheving av de strengeste tiltakene som ble innført tidligere i år. Han understreket samtidig at landet må opprettholde en «anti-epidemisk barriere av stål».