<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skyter bort et halvt oljefond – hvert år

Harvard-studie anslår at skyteepisoder koster amerikansk økonomi 557 milliarder dollar årlig.

    Publisert 28. sep. 2022 kl. 11.14
    Oppdatert 28. sep. 2022 klokken 11.23
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 308 ord
    SKREKKTALL: Skyteepisoder koster amerikansk økonomi dyrt. Her fra en masseskyting i Texas i april 2021. Foto: NTB

    Forskere ved Harvard Medical School har funnet at skyteepisoder koster amerikansk økonomi hele 557 milliarder dollar årlig, går det ifølge Bloomberg frem av en studie publisert i tidsskiftet Jama.

    557 milliarder dollar tilsvarer nesten 6.100 milliarder norske kroner, eller et halvt oljefond om du vil. I året.

    – Engasjerer seg ikke

    Mesteparten av beløpet, som tilsvarer 2,6 prosent av amerikansk BNP, kan relateres til tapt livskvalitet for sårede og deres familier.

    – Arbeidsgivere og deres helseforsikringsselskaper pådrar seg en betydelig finansiell byrde fra skader etter skyteepisoder, og har et finansielt incentiv til å forhindre dem. Men amerikanske virksomheter har ikke engasjert seg offentlig i våpendebatten, til tross for at de bruker store summer på andre tiltak for å fremme de ansattes helse, sier Zirui Song ifølge nyhetsbyrået i en pressemelding.

    Han er førsteamanuensis i helsepolitikk på Harvards Blavatnik-institutt og førsteamanuensis i medisin ved Massachusetts General Hospital.

    45.222 døde i 2020

    Aldri har USA sett så mange drepte i skyteepisoder og så mye våpen solgt som i pandemiåret 2020. En analyse fra Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health viste i april i år at 45.222 personer døde av våpenrelaterte skader dette året, mens skuddsår var fremste dødsårsak for barn og ungdommer. 

    Men masseskytinger som får spalteplass i media utgjør kun 1-2 prosent av våpenrelaterte dødsfall i USA, og mørkhudede miljøer er ifølge analysen overrepresentert.

    Tapte inntekter

    Blant bedrifter der arbeidsgiver betaler helseforsikring, steg andelen skyteskader blant ansatte og deres nærstående fra 2,6 til 11,7 pr. 100.000 forsikrede i perioden 2007-20. For dem som overlever skyteskader, estimerer Harvard-studien at direkte behandlingskostnader kommer på rundt regnet 30.000 dollar bare i løpet av det første året. 

    Studien estimerer ifølge Bloomberg videre at skyteskader på ansatte utgjør 535 millioner dollar årlig i tapte inntekter og produktivitet for private selskaper.

    – For bedrifter som opplever større innslag av skyteskader i sin arbeidsstyrke, kan det økonomiske rasjonalet for å redusere disse skadene være vanskeligere å overse, fortsetter Song.