<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nære allierte latterliggjør Putins krigsmaskin

Tsjetsjenia-leder Ramzan Kadyrov mener en russisk øverstkommanderende i øst-Ukraina bør sendes til fronten «for å vaske bort skammen med blod», og hylles av «Vladimir Putins kokk.» 

Publisert 3. okt. 2022 kl. 14.24
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 389 ord
TILBAKESLAG: For Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Shoigu, som får flengende kritikk fra to nære allierte. Foto: NTB

Lørdag ble det kjent at ukrainske styrker har rykket inn i den strategisk viktige byen Lyman øst i Ukraina, og russiske myndigheter bekreftet at deres soldater har trukket seg tilbake. 

Utviklingen fikk en av president Vladimir Putins nære allierte, Tsjetsjenia-leder Ramzan Kadyrov, til å ta til orde for bruk av såkalte taktiske atomvåpen i Ukraina. Samtidig gjorde han noe som er sjelden kost i dagens Russland; å latterliggjøre krigsmaskinens militære toppledelse offentlig.

«Nepotisme i hæren vil ikke føre noe godt med seg», skrev Kadyrov ifølge Reuters på sin Telegram-kanal, og la til at øverstkommende for de russiske styrkene i Lyman-området – generaloberst Alexander Lapin – bør bli strippet for medaljer og sendt til fronten «for å vaske bort skammen med blod.»

– Frustrasjon i Putins elite

Kadyrov, som støtter krigen og har sendt mange av sine egne for å kjempe i den, påpekte videre at han for to uker siden advarte hærsjef og general Valerij Gerasimov om «en overhengende katastrofe» i Lyman – hvorpå generalen hadde forsikret ham om Lapins ledertalent og at en tilbaketrekning var umulig.

Gerasimov er det russiske militærets tredje mektigste mann, etter Putin og forsvarsminister Sergej Shoigu.

Slik forakt for generalene som leder Russlands krig mot Ukraina er ifølge nyhetsbyrået bemerkelsesverdig, da den indikerer frustrasjonsnivået innad i Putins elite over utviklingen og samtidig stikker hull på Kremls nøye kontrollerte narrativ.

Gjenerobringen av Lyman vil ifølge Ukraina åpne for å rykke frem i Luhansk, en av fire regioner Putin fredag erklærte som russisk territorium. Og i en av de tre øvrige regionene, Kherson, bekrefter en russisk talsmann mandag ukrainsk fremgang langs Dnipro-elvens bredder.

Hylles av «Putins kokk»

Kadyrovs uttalelser hylles ifølge Reuters av Jevgenij Prigozhin, den mektige gründeren av leiesoldatenheten Wagner Group. Han er også kjent som Putins kokk for selskapets catering-kontrakter med Kreml.

«Alle disse j****** bør sendes barbent til fronten med automatvåpen», skrev Prighozhin i en melding, og fulgte opp med et ironisk «Gud forby» da nyhetsbyrået spurte om ordbruken hans skulle tolkes som kritikk av forsvarsdepartementet.

«Disse uttalelsene er ikke kritikk, bare en ren manifestasjon av kjærlighet og støtte», fortsatte mannen som ifølge USA leder en hær av leiesoldater som har deltatt i konflikter i Mali, Den sentral-afrikanske republikk, Libya og Syria.