<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det er en enorm mulighet

USAs utenriksminister Antony Blinken mener sabotasjeangrepet på Nord Stream er en enorm mulighet til å redusere Europas energiavhengighet av Russland.

    Publisert 3. okt. 2022 kl. 20.33
    Oppdatert 3. okt. 2022 klokken 20.47
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 193 ord
    KLAR TALE: USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: Reuters

    Helt siden sabotasjeangrepene på Nord Stream-rørledningene har de sentrale spørsmålene fortsatt å være: hvem som gjorde det, og tilsvarende «cui bono» - hvem tjener på det?

    Sistnevnte spørsmål har USAs utenriksminister Antony Blinken svaret på.

    Blinken sa i en felles pressekonferanse med Canadas utenriksminister fredag ​​at skaden og forstyrrelsen av rørledningene blir sett på i Washington som en «enorm mulighet» til å redusere europeisk energiimport fra Russland kraftig.

    Uansett ikke operasjonelt

    – Jeg tror først det er viktig å gjøre det klart at disse rørledningene ikke pumpet gass til Europa på tidspunktet da sabotasjen skjedde. Nord Stream 2 ble aldri operativ, mens Nord Stream 1 har vært stengt i flere uker på grunn av Russlands bruk av energi som våpen, sa Blinken, og fortsatte: 

    – Til syvende og sist er dette også en enorm mulighet. Det er en enorm mulighet til en gang for alle å fjerne avhengigheten av russisk energi og dermed frata Putin muligheten til å bruke energi som et pressmiddel. 

    Under samme pressekonferanse trakk Blinken også frem at USA har blitt den ledende leverandøren av LNG-gass til Europa. Videre understreket ministeren at Biden-administrasjonen har blitt en viktig støttespiller for europeiske ledere i overgangen til fornybar energi.