<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Et kollektivt galehus

Russiske styrker trekker seg tilbake fra deler av de annekterte regionene, men Kreml avviser at dette utgjør en motsetning. Ukrainas president er ikke imponert.

  Publisert 5. okt. 2022 kl. 15.41
  Oppdatert 5. okt. 2022 klokken 15.46
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 432 ord
  ANNEKTERER: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

  President Vladimir Putin signerte onsdag lovene som formelt innlemmer Folkerepublikken Donetsk, Folkerepublikken Luhansk, samt Kherson- og Zaporizjzja-regionene i Russland, i det som er den største annekteringen på europeisk jord siden andre verdenskrig. 

  Annekteringen skjer til tross for at russiske styrker trekker seg tilbake fra deler av områdene, spesielt nord for Kherson og vest for Luhansk. Kremls talsmann Dmitrij Peskov avviser blankt påstander om at tilbaketrekningen undergraver annekteringen.

  Uklart hvor grensene går

  – Dette er overhodet ingen motsetning. De (fire regionene) vil være i Russland for alltid og de (avstått land i de fire regionene) vil bli returnert, sier en bestemt Peskov ifølge Reuters til pressen.

  Inklusive Krim, som Russland annekterte i 2014, hevder Moskva råderetten over 22 prosent av Ukraina, selv om ordlyden i lovene er uklar om hvor grensene går. Peskov avslo ifølge nyhetsbyrået å komme med en klargjøring.

  – Visse områder vil fortsatt bli returnert, og vi vil fortsette å rådføre oss med befolkning som uttrykker et ønske om å bo i Russland, sa talsmannen videre, etter at selv representanter for russisk statseid TV hadde vist det Reuters karakteriserer som «tegn til motløshet» over Russlands nederlag på slagmarken.

  – Verdiløse avgjørelser

  Andriy Yermak, sjef for den ukrainske presidentens kontor, skriver på Telegram at Russlands handlinger minner ham om et «kollektivt galehus.»

  SLAKTER RUSSLAND: Sjefen for den ukrainske presidentens kontor, Andriy Yermak. Foto: NTB

  «Verdiløse avgjørelser av en terroriststat som ikke er verdt papiret de er skrevet på», fortsetter han.

  EU ble onsdag enige om nok en sanksjonspakke mot Russland, inklusive et pristak på olje. Samtidig har Moskva stanset gassen fra en rørledning til Europa og omdirigert den til Russland, hevder Danmark, og viser til en melding fra Gazprom.

  Russisk elite murrer

  Kontrasten mellom tilbakeslagene på slagmarken og fagre ord fra Kreml om Russlands styrke har økt bekymringer innad i russisk elite om krigens lederskap. At to av president Putins nærmeste allierte har latterliggjort høytstående offiserer offentlig forteller ifølge Reuters noe om hvor dypt det stikker.

  Ukrainias president Volodymyr Zelenskyj skal tirsdag ha sagt at hæren hans har gjenerobret en rekke landsbyer i regioner i både sør og øst som Russland har annektert, uten at nyhetsbyrået har maktet å skaffe en uavhengig verifisering av uttalelsene.

  – Bare denne uken, siden de russiske pseudo-folkeavstemningene, har dusinvis av befolkningssentre blitt frigjort. Disse er å finne i både Kherson-, Kharkiv-, Luhansk- og Donetsk-regionene, skal Zelenskyj ha blitt sitert på.