<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Putin under press etter bro-eksplosjon

Eksplosjonen på Putins prestisjebro mellom Russland og den annekterte Krim-halvøyen kan skape enda flere problemer for krigføringen.

  Publisert 9. okt. 2022 kl. 10.23
  Oppdatert 9. okt. 2022 klokken 10.41
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 425 ord
  I BRANN: Kertsjbroen, som åpnet i 2018, forbinder den annekterte Krim-halvøyen med Russland. Den består av både en bro for biltrafikk og en jernbanebro. Maxar Techonology/Reuters

  Like etter klokken 6 lokal tid lørdag smalt det på Kertsjbroen, som knytter det russiske fastlandet med den annekterte Krim-halvøyen.

  Satellittbilder fra stedet viser enorme ødeleggelser på broen. Blant annet har deler av den rast i sjøen, og biler og tog står i brann. Ifølge russiske medier fraktet toget oljetankere fra Russland til Krim, og eksplosjonen skal ha krevd tre liv.

  – Alt ulovlig må ødelegges

  Men nøyaktig hva som har skjedd er ikke helt klart. Først hevdet russiske myndigheter at en tank med drivstoff på et godstog tok fyr. Deretter forklarte de at en bombe som var plassert i en bil eller en jernbanevogn utløste brannen, skriver NTB.

  – En bilbombe eksploderte og satte fyr på sju oljetankere som ble fraktet med tog til Krim, heter det i en uttalelse fra den russiske antiterror-kommisjonen, som siteres av russiske nyhetsbyråer.

  Senere på dagen uttalte russiske myndigheter at det ikke er tvil om at ukrainerne stod bak. Ukraina har ikke tatt på seg ansvaret for eksplosjonen, men gir likevel noen hint.

  – Krim, broen, begynnelsen. Alt ulovlig må ødelegges, alt som er stjålet, må returneres til Ukraina, skriver Mikhajlo Podoljak, rådgiveren til den ukrainske presidenten, på Twitter.

  Happy Birthday, Mr. President

  Det har heller ikke gått ubemerket hen at eksplosjonen kom dagen etter president Vladimir Putins 70-årsdag, skriver The Guardian.

  Sjefen for Ukrainas nasjonalsikkerhet, Oleksij Danilov, tvitret et bilde av den ødelagte broen sammen med Marilyn Monroe, som synger «Happy Birthday, Mr. President».

  HODEPINE: Russlands president, Vladimir Putin, kan få en vanskeligere jobb med å føre krig mot Ukraina etter bro-kollapsen. Alexei Danichev/AP

  I sin daglige videotale brukte president Volodymyr Zelenskyj vær-metaforer om Krim.

  – I store deler av landet vårt har det vært sol og rundt 20 grader. Dessverre var det skyet og også varmt på Krim, sa han ifølge NTB.

  Påvirker krigføringen

  Eksperter er samstemte i at eksplosjonen har mye å si for Russlands videre krigføring. Broen er blant Russland viktigste forsyningslinjer, og på Krim har de hovedbasen for Svartehavsflåten.

  Militæranalytiker Anders Puck Nielsen ved Forsvarsakademiet i Danmark mener broen er helt avgjørende for at russerne kan få forsyninger frem til den sørlige delen av fronten. Han mener alt tyder på at Ukraina står bak angrepet, skriver NTB.

  – Hvis de ikke kan få forsyninger over her, får de det svært vanskelig når de skal kjempe oppe i Ukraina, sier Nielsen til nyhetsbyrået Ritzau.

  Russland startet byggingen av Kertsjbroen i 2015, året etter at de annekterte Krim-halvøyen. Broen ble offisielt åpnet av Putin i 2019.

  Til tross for det synlige, store skadeomfanget på broen, meldte det russiske samferdselsdepartementet lørdag ettermiddag at broen var delvis åpen igjen.