<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vet at de er i ferd med å gå tomme for våpen

Sir Jeremy Fleming, som leder britenes elektroniske etterretning, hevder Russlands våpenlagre er i ferd med å tømmes – og at russiske ledere på bakken vet det.

  Publisert 11. okt. 2022 kl. 10.04
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 298 ord
  NÆRMER SEG TOMGANG? Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

  Russland iverksatte mandag en rekke rakettangrep mot ukrainske byer , noe som ifølge president Vladimir Putin var hevn for helgens eksplosjon som fikk en del av Kerch-broen mellom Russland og den okkuperte Krim-halvøya til å kollapse.

  Ukrainske nødetater opplyser ifølge NTB tirsdag at mandagens angrep kostet minst 19 mennesker livet.

  Angrepene tærer også på russiske våpenlagre, skal vi tro Sir Jeremy Fleming, lederen for Storbritannias elektroniske etterretningsenhet GCHQ.

  VÅPENPROGNOSE: Fra Jeremy Fleming, som leder Storbritannias elektroniske etterretningsenhet GCHQ. Foto: NTB

  – Vi – og Russlands ledere på bakken – vet at de er i ferd med å gå tomme for forsyninger og ammunisjon. Russiske styrker er utslitte. Bruk av fanger som forsterkninger, og nå mobilisering av titusener av uerfarne rekrutter forteller om en desperat situasjon, sier han i det som ifølge Financial Times er utdrag fra en tale GCHQ-sjefen skal holde for Royal United Services Research Foundation tirsdag.

  – En høyrisikostrategi

  Fleming mener at den menige russer i stadig større grad merker kostnaden av Ukraina-invasjonen, og ser stadig klarere «hvor dårlig Putin har vurdert situasjonen.»

  – Hans beslutning om å invadere Ukraina er en høyrisikostrategi hvor kostnaden for Russland – i personell og utstyr – er enorme, og det russiske folket begynner å forstå det, fortsetter han.

  Financial Times viser videre til en uavhengig undersøkelse utført av den russiske meningsmåleren Levada Center. Ifølge denne er nærmere halvparten av russerne bekymret for mobiliseringen – selv om støtten for militære handlinger fortsatt er høy. Undersøkelsen ble publisert 1. september.

  – Den russiske befolkningen flykter fra verneplikten, og skjønner at de ikke lenger kan reise. De vet at deres tilgang til moderne teknologi og ekstern påvirkning vil bli svært begrenset. Og de kjenner på den fryktelige kostnaden av krigen Putin har valgt å gå til, sier Fleming.