<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ber om våpenhvile:  – Krigen går inn i en farligere fase

Tyrkia ber Russland og Ukraina bli enige om en våpenhvile så raskt som mulig, og advarer om at krigen er på vei inn i en farligere fase.

  Publisert 11. okt. 2022 kl. 12.54
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 230 ord
  Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan mener krigen går inn i en farligere fase. Bloomberg

  – En våpenhvile må etableres så fort som mulig. Jo raskere desto bedre for begge land, for oss alle, sier utenriksminister Mevlüt Çavusoglu i et intervju med tyrkiske TV Net tirsdag.

  Tyrkia frykter at jo lenger krigen fortsetter, desto mer komplisert og verre kommer situasjonen til å bli.

  En våpenhvile må være basert på «Ukrainas territorielle integritet», og den må komme før begge parter risikerer en vinter der de vil oppleve langt større tap enn nå, ifølge Cavusoglu.

  Vil ha vestlige land på gli

  Han anmoder samtidig vestlige land om å vise ansvar og være åpne for å diskutere sanksjonene med Russland.

  Anmodningen kommer i forkant av at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan skal møte Russlands president Vladimir Putin i Kasakhstans hovedstad Astana senere denne uken. Nyhetsbyrået AFP siterer kilder på at de skal møtes onsdag, mens DPA melder at møtet skal holdes torsdag.

  Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu skal Putin og Erdogan diskutere «ideen om å holde samtaler mellom Russland og Vesten».

  Meglerrolle

  Nato-landet Tyrkia har i motsetning til vestlige Nato-land forsøkt å opprettholde et godt forhold til både Russland og Ukraina etter den russiske invasjonen i februar.

  Tyrkia har blant annet unnlatt å støtte de vestlige sanksjonene mot Russland og i stedet tatt rollen som megler, blant annet i forbindelse med avtalen som åpnet for korneksport fra ukrainske havner.

  Tidligere i år var landet også vert for fredssamtaler mellom ukrainske og russiske utsendinger, men samtalene endte uten resultat.

  (NTB)