<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil stille Putin til ansvar for angrepene mot Ukraina

Russland har brutt prinsippene i FN-pakten med sine siste angrep i Ukraina, sier G7-landene i en felles uttalelse.

  Publisert 11. okt. 2022 kl. 17.47
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 190 ord
  KAN BLI STILT TIL ANSVAR: Russlands president Vladimir Putin. Bloomberg

  – Vi fordømmer de siste rakettangrepene på Ukraina så sterkt som det går an og minner om at vilkårlige angrep på uskyldige sivile utgjør en krigsforbrytelse. Vi vil stille president Putin og de ansvarlige til ansvar, heter det i uttalelsen.

  Russland har de siste to dagene gjennomført omfattende hevnangrep mot flere ukrainske byer. Minst 19 personer er drept og 105 er skadd. Russland har kalt angrepene et svar på Ukrainas «terrorangrep», med henvisning til eksplosjonene på Krim-brua i helgen.

  I uttalelsen sier G7-landene også at de fordømmer Russlands handlinger ved atomkraftverket i Zaporizjzja, og at de aldri vil anerkjenne Russlands ulovlige annektering av ukrainske regioner.

  – Vi fordømmer de eskalerende stegene Russland har tatt, heter det videre.

  Topplederne ba også Belarus' president Aleksandr Lukasjenko slutte å legge til rette for Putins aggresjonskrig og kritiserte særlig presidentens plan om å utplassere felles styrker med Russland.

  – Kunngjøringen av en felles militærgruppe med Russland utgjør det siste eksemplet på det belarusiske regimets medvirkning i krigen. Vi oppfordrer Lukasjenko-regimet til fullt ut å overholde sine forpliktelser under folkeretten, heter det i uttalelsen.

  G7-landene understreket også ytterligere økonomiske sanksjoner mot Russland, og fortsatt militær, økonomisk og diplomatisk støtte til Ukraina.

  (NTB)