<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Den eneste som kan stanse krigen

Ungarns president Viktor Orbán mener fredssamtaler om Ukraina bør føres mellom Russland og USA, med sin «gode venn» Donald Trump som forhandlingsleder.

  Publisert 12. okt. 2022 kl. 09.52
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 330 ord
  HÅPET OM FRED? Ungarns president Viktor Orbán mener tidligere USA-president Donald Trump er den eneste som kan stanse Ukraina-krigen. Foto: NTB

  Ungarns president Viktor Orbán har siden Russland invaderte Ukraina balansert sine Putin-sympatier med å være både EU- og NATO-medlem. Han har støttet EUs sanksjoner mot Moskva, og gått med på tiltak for å redusere korrupsjon ettersom Ungarn risikerer å miste milliarder av euro i EU-finansiering grunnet bekymringer for at landet nærmer seg enevelde. 

  Orbán har vært på Tyskland-besøk denne uken, og samtidig som han møtte forbundskansler Olaf Scholz, annonserte den ungarske regjeringen mandag enighet om å bygge en rørledning som skal forsyne Serbia med russisk olje.

  – USA, Russland må bli enige

  Tirsdag deltok Orbán i en paneldebatt på et Berlin-arrangement i regi av det tyske magasinet Cicero og avisen Berliner Zeitung, og der trakk han ifølge flere internasjonale medier frem tidligere USA-president Donald Trump som den eneste som kan stanse Ukraina-krigen. 

  TRUMP-VENN: Ungarns president Viktor Orbán. Foto: NTB

  Ungarns president mener at fredssamtaler bør føres mellom Russland og USA, med Trump som leder for den amerikanske siden. 

  – Ukrainerne har ubegrensede ressurser fordi de får dem fra amerikanerne. Dette er grunnen til at USA må bli enige med Russland – og så vil krigen være over. Enhver som tror denne krigen vil bli konkludert med russisk-ukrainske forhandlinger lever ikke i denne verden, sa Orbán ifølge blant andre Politico.

  – Joe Biden har gått for langt

  Orbán mener dagens USA-president Joe Biden har «gått for langt» med sine beskyldninger mot Vladimir Putin, ved å stemple Russlands president som en «krigsforbryter.»

  – Det vil gjøre det veldig vanskelig for ham å skape fred. Dette kommer til å høres brutalt ut, men håpet om fred heter Donald Trump, sa den ungarske presidenten.

  Tidligere tirsdag hadde Orbán opprettet en Twitter-konto, og i sitt fjerde innlegg skrev presidenten rett og slett at «jeg har bare ett spørsmål: Hvor er min gode venn Donald Trump?»