<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kan ta over ett år å reparere Nord Stream-rørledningene

Gazprom hevder reparasjonen av Nord Stream-rørledningene kan ta over ett år. De foreslår derfor å danne ett nytt gassknutepunkt i Russland-vennlige Tyrkia. 

  Publisert 14. okt. 2022 kl. 10.49
  Oppdatert 14. okt. 2022 klokken 11.39
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 217 ord
  KAN TA OVER ETT ÅR: Gazprom-sjef Alexei Miller mener skadene på Nord Stream-rørledningene vil ta lang tid å reparere. Bloomberg

  En stor del av de skadede Nord Stream-rørledningene må kanskje erstattes, sa Gazprom-sjef Alexei Miller, sent torsdag på Russlands statlige TV Channel One, ifølge Reuters

  Forrige måned ble Nord Stream 1 og Nord Stream 2-gassrørledningene skadet etter å ha blitt utsatt for eksplosjoner. Dette førte til lekkasje av store mengder gass. 

  Rørledningene fraktet gass fra Russland til Tyskland via Østersjøen. Ingen av rørene er for tiden operative og hendelsen er under etterforskning.

  Kan ta over et år

  Mens Russland hevder lekkasjen skyldes en «internasjonal terrorhandling», mener EU det skyldes sabotasje. 

  Miller hevder at reparasjonene av rørledningene kan ta mer enn ett år.

  – Eksperter sier at for å gjenopprette arbeidet etter en slik terrorhandling, er det nødvendig å faktisk kutte av et veldig stort stykke rør, som strekker seg over en lang avstand, og faktisk bygge en ny seksjon på denne delen, sa Miller.

  Tidligere denne uken utpekte Russlands president Vladimir Putin Tyrkia som den beste ruten for å omdirigere gassforsyninger til EU. Han foreslo videre å etablere et gassknutepunkt i Tyrkia.

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har nå gitt sine etater beskjed om umiddelbart å utrede mulighetene for et gassamarbeid med Russland.

  – Sammen med Putin har vi instruert vår minister for energi og naturressurser og relevante institusjoner på russisk side til å jobbe sammen, sier Erdogan ifølge NTB.