<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Britenes nye finansminister Jeremy Hunt dropper nesten hele minibudsjettet

Britenes nye finansminister Jeremy Hunt kunngjorde mandag at en rekke planlagte skattekutt droppes. Prisløftet for energi blir ikke videreført etter april.

Publisert 17. okt. 2022 kl. 13.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 486 ord
SKROTER: Jeremy Hunt, britenes nye finansminsiter. Foto: Bloomberg

– Det viktigste for landet vårt akkurat nå, er stabilitet, sa Hunt da han mandag reverserte nesten alle skattegrepene som ble presentert for bare få uker siden.

Hunt ble utnevnt til finansminister fredag, etter at Truss ga Kwasi Kwarteng sparken. Det skjedde etter at regjeringens foreslåtte «minibudsjett», som inneholdt store, ufinansierte skattekutt, skapte stor uro i markedene og bidro til at pundet svekket seg kraftig.

Mandag holdt Hunt en kort tale der han orienterte om tiltak for å stabilisere markedene – blant annet at en rekke planlagte skattekutt droppes. Med dette reverseres nesten alle skattekuttene som hans forgjenger la fram for bare tre uker siden, ifølge Sky News.

Kutter strømprisgarantien

Et av grepene er å se på prisgarantien for energi på nytt neste vår. Det såkalte pristaket ligger fast i mellomtiden. Statsminister Liz Truss og Hunt skal være enige om at det ikke er tilrådelig å fortsette med dette, gitt de svingningene man ser i internasjonale gasspriser.

I stedet vil det bli utarbeidet en ny ordning som vil koste skattebetalerne langt mindre, ifølge Hunt. Detaljene er ikke klare, men han trakk fram at støtten vil bli mer målrettet mot dem som trenger det mest, og at man vil legge vekt på energieffektivisering.

Et annen u-sving er beslutningen om å likevel ikke senke nivået på inntektsskatt. Det var opprinnelig planlagt å innføres i april, der skatteraten skulle ned til 19 prosent. Men nå blir skattenivået liggende på 20 prosent likevel.

– Det er et dypt forankret konservativt synspunkt – som jeg deler – at personer bør beholde mer av det de tjener, sa Hunt.

Men det er ikke klokt at Storbritannia skal måtte låne penger for å få råd til skattekutt, og dermed er det ikke mulig å gjennomføre planen, fortsatte han.

– Derfor vil inntektsskatt forbli på 20 prosent på ubestemt tid, inntil forholdene tillater at skatten senkes, sa han.

Varsler «flere vanskelige beslutninger»

Hunt har også besluttet å reversere flere andre skatteendringer som ble kunngjort i høst, men som ennå ikke er behandlet i parlamentet. Det gjelder blant annet å fryse avgifter på alkohol, og en ny ordning for momsfri handel for utenlandske turister.

– Målet er å utforme en ny tilnærming som vil koste skattebetalerne langt mindre enn planlagt, samtidig som man sikrer nok støtte til dem som trenger det, sa Hunt.

Finansministeren, som mange nå oppfatter å ha hovedstyringen i den britiske regjeringen, la til at det vil komme flere vanskelige beslutninger på skatter og budsjettkutt. Alle departement vil måtte øke innsatsen for finne mulige sparetiltak og på noen områder vil det bli utgiftskutt.

– Stort tilbakeslag for Truss

Kunngjøringen utgjør et stort tilbakeslag for Liz Truss, som bare har sittet som statsminister i seks uker, sier Sky News' politisk redaktør Beth Rigby.

– Hele plattformen til Truss-regjeringen er borte. Den er borte. Nå er det gjort, sier hun.

– Det er genuint sjokkerende når man ser på hvordan en statsminister og hennes regjering kunne trå så feil og måtte reversere beslutninger på et slikt dramatisk vis, legger hun til.

NTB