<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vil utløse en respons uten sidestykke

USA, Japan og Sør-Korea frykter at Nord-Korea vil gjenoppta kjernefysiske tester, og fyrer av en kraftig advarsel.

    Publisert 26. okt. 2022 kl. 15.19
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 360 ord
    ADVARES: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un. Foto: NTB

    USA og deres allierte Japan og Sør-Korea mener Nord-Korea kan være i ferd med å gjenoppta testing av kjernefysiske bomber for første gang siden 2017, og advarer landet mot konsekvensene.

    – Vi er enige om at en respons uten sidestykke vil være nødvendig hvis Nord-Korea går videre med en syvende kjernefysisk test, uttalte Sør-Koreas viseutenriksminister Cho Hyun-dong ifølge Reuters på en pressekonferanse i Tokyo.

    La ned FN-veto

    USA og de allierte kom med få detaljer om hvordan en slik respons vil være, og observatører opplyser ifølge nyhetsbyrået om at de har få gode alternative tiltak som kan hindre en ny test.

    For første gang siden Nord-Korea begynte sine kjernefysiske tester i 2006, la Kina og Russland i år ned veto mot et USA-ledet initiativ til å innføre ytterligere sanksjoner. En opptrapping av militære øvelser har bare blitt møtt med flere nord-koreanske tester og øvelser.

    ADVARER: (F.v.) Sør-Koreas viseutenriksminister Cho Hyun-dong, Japans viseutenriksminister Takeo Mori og USAs viseutenriksminister Wendy Sherman. Foto: NTB

    – Vi oppfordrer Nord-Korea til å avstå fra ytterligere provokasjon, sa USAs viseutenriksminister Wendy Sherman, og la til at landet handler «uforsvarlig» og «dypt destabiliserende» for regionen.

    – Hva som helst som skjer her, som en nord-koreansk kjernefysisk test, har implikasjoner for sikkerhet over hele verden, fortsatte hun, ifølge Reuters med dårlig skjult adresse til Pyongyangs støttespillere i FNs sikkerhetsråd, Kina og Russland.

    Kina-respons

    Responsen fra talsperson Wang Wenbin i Kinas utenriksdepartement er ifølge nyhetsbyrået en oppfordring til landene om å anerkjenne «roten til hvordan denne blindveien har oppstått» – og å ta grep for å styrke gjensidig tillit og å adressere alle parters bekymringer «på en balansert måte.»

    Nord-Korea har i år utført våpentester i et historisk høyt tempo, og det er ikke lenge siden utskytningen av mer enn to dusin ballistiske missiler – inklusive en som fløy over Japan.

    I forrige uke avfyrte Pyongyang et hundretalls artilleribomber utenfor sin kystlinje som en «alvorlig advarsel» mot Sør-Koreas militære aktiviteter. I september deltok USS Ronald Reagan og tilhørende skip i en felles øvelse med sør-koreanske styrker som respons på Nord-Koreas ballistiske missiltest.

    – Vi har blitt enige om å styrke de japansk-amerikanske og amerikansk-sør-koreanske alliansenes avskrekkings- og responsevne, og å fremme ytterligere sikkerhetssamarbeid mellom de tre landene, uttalte Japans viseutenriksminister Takeo Mori ifølge Reuters på onsdagens pressekonferanse.